Kamočaji: Program sufinansiranja zapošljavanja 800+ prilika za nezaposlene

06.06.2014. 11:06 / Izvor: Fena
Kamočaji: Program sufinansiranja zapošljavanja 800+ prilika za nezaposlene

Ovim programom, kaže, bit će obuhvaćeno 800 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije objave javnog poziva. Sve osobe moraju imati najmanje šest mjeseci radnog iskustva.

Javna  ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ potpisala je ugovore s 348 poslodavaca koji se nalaze na Listi poslodavaca za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 800+, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA direktor JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Igor Kamočaji.

Riječ je programu koji će na šest mjeseci zaposliti 800 osoba s evidencije Službe u Kantonu Sarajevo. Za realizaciju ovog programa Služba je izdvojila 2.880.000 KM.

Sredstva će se poslodavcima refundirati mjesečno od 600 KM za jednu zaposlenu osobu.

Kako je rekao Kamočaji, izbor nezaposlenih osoba koje će se zaposliti po programu vršit će poslodavci kojima je odobreno učešće u programu.

"Dakle, bit će objedinjene sve evidencije nezaposlenih osoba u Službi za zapošljavanje KS-a, a prema njihovim potrebama nezaposlene osobe birat će poslodavci na način da će na osnovu naših spiskova i evidencije vršiti odabir onih profesija koje se najlogičnije uklapaju u opise poslova zbog kojih su se poslodavci i prijavili za ovaj program",izjavio je Kamočaji.

Ovim programom, kaže, bit će obuhvaćeno 800 nezaposlenih osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije objave javnog poziva. Sve osobe moraju imati najmanje šest mjeseci radnog iskustva.

Interes poslodavaca za prijavu na ovaj program bio je izvanredan. Na javni poziv se prijavio 441 poslodavac s područja Kantona Sarajevo.

"Smatramo da su poslodavci konačno prepoznali naše programe kao mogućnost da se zajedničkim snagama mogu otvoriti nova radna mjesta i da konačno počne proces zapošljavanja nezaposlenih s biroa na koji svi nestrpljivo čekamo već godinama", kaže Kamočaji.

Na pitanje za koja zanimanja postoji najveća tražnja poslodavaca, Kamočaji kaže da je interes bio za zanimanja konobar, trgovac i kuhar.

"Ukoliko budemo imali više ovakvih programa, ukoliko budemo potvrdili još bolju ulogu Službe za zapošljavanje KS-a kao posrednika između nezaposlenih i poslodavaca, ukoliko i politika bude imale sluha i volje da svoja predizborna obećanja o što većem broju zaposlenih ispuni, a da ih ne koči komplikovanim sistemima i silnim komisijama i administracijom, možemo očekivati da će sva zanimanja biti konkurentna u potražnji, a time će se nezaposlenima vratiti vjera koja je tokom godina izgubljena, da neće ostati samo broj na evidenciji nezaposlenih", kaže Kamočaji.

Kako je interes poslodavaca bio zadivljujući, tako je i interes nezaposlenih osoba za ovaj program odličan, govori Kamočaji.

Poziva sve nezaposlene u Kantonu Sarajevo da se raspitaju, angažiraju, informiraju o ovom programu te naglašava da ako se ipak ne pronađu u ovom programu, pozivam ih da prate buduće programe u kojima će i dalje nastojati smanjiti broj nezaposlenih.

"Ujedno, mi ih pozivamo i na naše druge programe kao što su dokvalificiranje i prekvalificiranje koje redovno radimo da bi kao tražioci posla bili što konkurentniji na tržištu rada", kaže Kamočaji.

Mogućnost da se iz ovog programa pređe u stalni radni odnos, Kamočaji govori da je praktično dokazano da za to postoji mogućnost.

"Naša iskustva s ovakvim programima su zaista pozitivna. U prilog tome govore i podaci da oko 30-45 posto osoba zaposlenih po ovakvim programima ostanu u radnom odnosu po isteku perioda sufinansiranja. S druge strane, i ako ne ostanu uposleni, stiču nova znanja i nova iskustva, te su samim tim konkurentiji na tržištu rada, bogate svoje biografije, i naravno stiču iskustvo koje im je naročito potrebno za svaki novi posao", kaže Kamočaji.

Podsjećamo, nakon provedene procedure javnog poziva, Vlada Kantona Sarajevo je 23. maja 2014. godine usvojila Listu poslodavaca za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 800+, a javni poziv je objavljen 13. januara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti