Konaković: Rad se vrlo brzo adaptirao realnim uvjetima tržišta

27.04.2015. 14:55 / Izvor: eKapija.ba
Konaković: Rad se vrlo brzo adaptirao realnim uvjetima tržišta

"Rad“ trenutno upošljava 1.187 radnika, od čega su njih 114 invalidi rada, a u prošloj godini došlo je i do racionalizacije uposlenih, kazao je Babić.

Upoznavanje s trenutnim stanjem i problematikom poslovanja Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Rad“, bio je povod današnje posjete premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra komunalne privrede i infrastrukture Senada Hasanspahića ovom preduzeću koje pored svih poteškoća posluje pozitivno.

Direktor preduzeća Selim Babić je kazao da ovo preduzeće egzistira na ovom području već punih 56 godina bavi se prikupljanjem, odvozom i deponovanjem otpadaka, održavanjem gradske deponije, čišćenjem i pranjem javnih površina, održavanjem, uređenjem i izgradnjom javnih saobraćajnica, proizvodnjom hladnog asfalta, održavanjem gradskih parkirališta i javnih garaža te uklanjanjem snijega i sprečavanja poledica na javnim površinama.

Dodao je da "Rad“ trenutno upošljava 1.187 radnika, od čega su njih 114 invalidi rada, te naglasio da je u prošloj godini došlo i do racionalizacije uposlenih, što jasno ukazuje, kako svi uposleni u ovome preduzeću prema njemu imaju domaćinski odnos.

Prema njegovim riječima, firma je osposobljena da održava 500 kilometara ceste, a ne svega 100 km, što se dešava u posljednjih nekoliko godina.

"Također, oko 80 posto građana plaća usluge ovog preduzeća, a mi nemamo efikasne načine da naplatu povećamo, jer nemamo nikakve instrumente za 'isključenje' korisnika koji ne plaćaju naše usluge", istakao je Babić te potcrtao kako je ovo preduzeće prvo u regionu na sarajevskoj deponiji instaliralo sistem za proizvodnju električne energije.

Iako posluju pozitivno, svi učesnici sastanka su saglasni da se uvijek može bolje, ali će i ubuduće zajedno s Vladom poduzeti sve da sistem bude još dinamičniji i efikasniji.

Premijer Konaković je kazao da je riječ o kompaniji koja se u teškim ekonomskim uslovima poslovanja vrlo brzo adaptirala realnim uvjetima tržišta.

Dodao je da je ranije postojao 'maćehinski' odnos nekih od prethodnih vlada, jer su uz njihovu saglasnost dodjeljivani poslovi drugim firmama koje je mogao uspješno obavljati Rad, a prije svega se misli na zimsko i ljetno održavanje cesta.

Cilj je, kazao je Konaković, da Rad bude prvo preduzeće koje će puniti kasu budžeta obavljanjem svoje funkcije, i nastojat će da primjenom Zakona o javnim nabavkama koji to dozvoljava poslovi budu dodijeljeni preduzećima čiji je osnivač i vlasnik Vlada KS.

"Nije nam namjera uništavati privatne kompanije koje to rade sada, nego izbalansirati taj odnos sa KJKP Rad, čime bi ovom preduzeću vratili poziciju u kojoj je bilo prije sedam godina kada je za Kanton Sarajevo obavljalo poslove u vrijednosti od oko 2.100.000 KM, dok je taj iznos danas sveden na samo oko 550.000 KM zbog čega je na neki način bespotrebno kažnjavana ova firma", rekao je premijer Konaković, saopćila je Press služba KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti