Na sredstva za obnovu Doma zdravlja na Otoci se još čeka

10.08.2012. 10:09 / Izvor: Oslobođenje
Na sredstva za obnovu Doma zdravlja na Otoci se još čeka

Iako se obnova Doma zdravlja na Otoci pominjala unazad nekoliko godina, od radova do sada nije bilo ništa. Razlog je veliki iznos novca koji bi se trebao uložiti, ali i prestrukturiranje same zgrade, sa novim rasporedom prostorija. Zaposleni su došli na ideju da sa direktorom makar koliko-toliko potrude oko prostorija u kojima rade. Tako su izdvojili nešto od sredstava i okrečili unutrašnjost prvog sprata Doma zdravlja.

"Mi smo od svojih sredstava uspjeli izdvojiti novac da, ako ništa, okrečimo prostorije u kojima radimo. To je i više nego važno, s obzirom da je u pitanju ustanova u kojoj moraju vladati određeni higijenski uslovi ali i prikladan enterijer za naše pacijente. A njih dnevno ima više od 2.000, istakao je Mirsad Čabaravdić", direktor Zavoda za medicinu rada KS-a.

Prilikom razgovora sa zaposlenim, došli smo do zaključka da ni oni nisu baš najzadovoljniji trenutnim stanjem. Nije u pitanju samo unutrašnjost, već stanje ispred objekta gdje je otežan prilaz pacijentima, pogotovo nakon snježnih prilika koje su vladale, istaklo je medicinsko osoblje.

Inače, iz ovog Doma zdravlja su očekivali da će sanacija početi još u aprilu, kako je i bilo najavljeno putem medija, ali do toga još nikada nije došlo.

"Mi znamo da su za ovo pitanje izdvojena sredstva u iznosu od tri miliona, i to iz Općine, jer je ovo pitanje na lokalnom a ne na kantonalnom nivou. Sanacija bi primarno obuhvatala popravak krova, potom prilaza te unutrašnje radove kao što su: promjena stolariju, cjekoupne infrastrukture, komunalija i grijanja. U suštini samo se čeka na novac, jer kako dodaje Čabaravdić, za radove je sve spremno.Valja naglasiti da je u pitanju zgrada koja je napravljena još davne 1975. godine. Postoji još jedan ovakav centar na Ilidži ali treba uzeti u obzir da je on u puno boljem stanju nego ovaj naš", dodali su zaposleni.

Kada smo kontaktirali direktora Javnih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, Milana Miokovića, saznali smo da je na odmoru. Iz njihove službe za informisanje ajvnosti, ipak smo uspjeli doznati je projekat sanacije Centralnog objekta OJ DZ Novi Grad (poznatiji kao Kumrovec) započeo je 2010. godine na inicijativu općine Novi Grad i njenog tadašnjeg načelnika Damira Hadžića. U projekat su osim općine zasad uključeni JU Dom zdravlja KS i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo. Za ovu namjenu Općina Novi Grad i Ministarstvo zdravstva su do sad izdvojili po 100.000 maraka.

"U prethodnom periodu su izvršena statička i geološka ispitivanja od osposbljenih firmi za ovaj posao. Završena je i projektna dokumentacija na osnovu koje će se u narednom periodu odrediti dinamika radova i faze realizacije projekta zavisno od raspoloživih finansijskih sredstava.U narednom periodu aktivnosti će biti usmjerene na zatvaranja finansijske konstrukcije nakon čega bi mogli započeti radovi, kad će se to desiti teško je procjeniti iako menadžment JU DZ KS očekuje da to bude u što skorije vrijeme, a u interesu naših uposlenika koji bi dobili bolje uslove za rad i građana Kantona Sarajevo koji bi dobili još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", naglasili su iz JU Dom zdravlja, Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti