Otvoren "Ogledni biro Centar"

27.12.2014. 08:14 / Izvor: Fena
Otvoren 'Ogledni biro Centar'

Direktor Kantonalne javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji danas je svečano otvorio "Ogledni biro Centar" koji će na savremeniji način rješavati pitanje nezaposlenosti.

Direktor Kantonalne javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji jučer je svečano otvorio "Ogledni biro Centar" koji će na savremeniji način rješavati pitanje nezaposlenosti.

Služba za zapošljavanje KS-a u oktobru prošle godine otvorila je prvi ogledni biro u Novom Sarajevu, a kako je najavljeno, treći ogledni biro bit će otvoren u Hadžićima 29. decembra  ove godine.

Nakon otvorenja Kamočaji je kazao da je ovo prilika da pristupe novim savremenim međunarodnim standardima rada, te da je  cilj oglednih biroa da se poslovi podijele na evidentičarske i savjetodavne, da bi nezaposlene osobe lakše pronašle zaposlenje i integrirale  se u društvo.

"Naša je vizija da svi biroi u Kantonu Sarajevo budu uspostavljeni kao ogledni biroi, a to znači da sukladno novim standardima rada više vremena posvećujemo savjetodavnom radu nezaposlenih osoba koje su na evidenciji i njihovom karijernom usmjeravanju", kazao je Kamočaji u izjavi za medije.

U konačnici, dodao je Kamočaji,  vraćamo se misiji službe, intenzivnijem posredovanju u radu, komunikaciji s poslodavcima. 

Ovo su, kako je rekao Kamočaji,  pionirski koraci,  koji već pokazuju dobre rezultate te vjeruje da će otvaranjem novih biroa dobiti domino efekt uspjeha i u drugim općinskim biroima.

"Ovim vraćamo povjerenje ne samo onih koji su u potrazi za poslom nego i poslodavaca koji se sve više javljaju. A da bi mi mogli raditi svoju posredničku funkciju, bitno je da imamo poslodavce i u stalnoj smo komunikaciji sa njima", istakao je Kamočaji.

Najveći broj evidentiranih u Službi su diplomirani ekonomisti, pravnici, gimnazijalaca je više od 3.000, a najtraženije su nezaposlene osobe sa IT vještinama.

S obzirom na to da su unutar Službe skloni reformama u pozitivnom smislu, Kamočaji je rekao da je ovaj biro samo početak reforme Sektora zapošljavanja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti