Ponuđen "Reformski paket" za efikasnije službe za zapošljavanje

17.03.2015. 12:05 / Izvor: eKapija.ba
Ponuđen 'Reformski paket' za efikasnije službe za zapošljavanje

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je uz podršku Vlade Švajcarske u protekle dvije godine radio na unapređenju efikasnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je uz podršku Vlade Švajcarske u protekle dvije godine radio na unapređenju efikasnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Nove procedure rada koje razdvajaju administrativnu i savjetodavnu funkciju su testirane u dva Ogledna biroa – Novo Sarajevo i Doboj, a nakon primjene, ogledni biro Novo Sarajevo postao je najefikasniji u Kantonu Sarajevo. Na stručnom seminaru "Upravljanje učincima u javnim službama za zapošljavanje" koji je prošle sedmice održan na Jahorini, javne službe za zapošljavanje su upoznate sa rezultatima ove važne reforme. Razvijeni "Reformski paket" koji sadržava razvoj Oglednog biroa, procedure o radu i sistem upravljanja učinicima je ponuđen zainteresovanim javnim službama za zapošljavanje.

Duško Šnjegota, Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, naglasio je potrebu razvoja internog sistema upravljanja učincima, odnosno samostalnan angažman javnih ustanova u poboljšanju efikasnosti programa i usluga.

Direktori Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Igor Kamočaji, su predstavili nove strateške ciljeve usklaĎene sa dva mandata Zavoda: integracijom nezaposlenih osoba na tržište rada prije prelaska u dugoročnu nezaposlenost, i efikasno obavljanje poslova u vezi sa ostvarivanjem prava nezaposlenih osoba.U skladu sa tim mandatima su izmjenjene i sistematizacije o radu dvije službe za zapošljavanje koje su učestvovale u reformi, te je izvršen proces reorganizacije, odnosno reinžinjeringa procedura koje se provode u biroima za zapošljavanje.

Cjelokupnu reformu je podržao stručni tim iz Švajcarske, predvođen Olivier Nussbaumom iz Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove koji je u toj zemlji zadužen za praćenje efikasnosti kantonalnih službi za zapošljavanje, te Marcel Egger, dizajner švajcarskog sistema upravljanja učincima i Christian Kaelin, stručnjak.

Švicarski stručnjaci su pohvalili Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo na hrabrosti da budu prve institucije u BiH koje su uvele interni sistem praćenja učinaka, te su pozvali i druge institucije da krenu tim putem.

Razvijeni "Reformski paket" koji sadržava razvoj Oglednog biroa, procedura o radu i sistema upravljanja učinicima je ponuđen predstavnicima na seminaru prisutnih javnih službi za zapošljavanje, odnosno službama iz Bosansko-podrinjskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Na ovaj način će se nastaviti napori u širenju dobrih praksi i uspostavljanju ujednačenog i kvalitetnijeg sistema javnih službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti