Poskupljenje grijanja u Kantonu Sarajevo nakon zakona o konsolidaciji

05.09.2014. 11:39 / Izvor: Oslobođenje
Poskupljenje grijanja u Kantonu Sarajevo nakon zakona o konsolidaciji

Muhamed Kozadra, v.d. premijer KS-a u ostavci, naglasio je kako nije logično da građani koji se griju na prirodni gas plaćaju za 30 posto višu cijenu od onih koji se griju preko Toplana.

Nakon što su zastupnici u Skupštini KS-a dali saglasnost Sarajevogasu za upis hipoteke na nekretnine u vlasništvu, radi dugoročnog kreditnog zaduženja kod komercijalne Union banke Sarajevo, te dali ovlaštenje v.d. premijeru da potpiše sporazum sa Toplanama i Sarajevogasom vezano za modalitete otplate kredita, što je u skladu sa propisom, zakonima i ustavom KS-a, Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a u ostavci, istakao je kako slijedi veliki posao oko tarifne politike.

Ekonomska cijena

"Ministarstvo, a ni ja kao ministar, nikada nismo građanima i privredi KS-a sakrili bilo koju činjenicu vezano za ovu materiju. Situacija u ovoj oblasti je i dalje vrlo teška, ali je bitno da ćemo sa ovim sredstvima i sa tekućim plaćanjem koje imamo krenuti u novu sezonu grijanja bez uvećanja duga. Posao koji slijedi je tarifna politika koja ne podrazumijeva odmah povećanje cijene, nego adekvatan raspored podnošenja troškova različitih kategorija stanovništva", istakao je.

„Do promjena vjerovatno neće doći do kraja godine i donošenja zakona o konsolidaciji. Međutim, nema donošenja zakona o konsolidaciji dok se ne utvrdi ekonomska cijena. To je elementarno pravilo, jer sam zakon ne bi ništa donio ako nema sistema koji će ga pratiti na adekvatan način. Tarifna politika podrazumijeva utvrđivanje ekonomske cijene i utvrđivanje cijene koja se plaća. Ekonomska cijena se mora utvrditi po zakonu onoliko koliko stvarno košta, na državi i politici je da kažu mi nećemo povećavati cijenu koja se plaća, iako je ekonomska cijena tolika, nego ćemo subvencionirati ili ćemo jednom konačno taj socijalni program uvesti u praksu i, po meni, bez većih problema sigurno 30-40 posto stanovništva subvencionirati u smislu nepovećanja cijena. Ne treba subvencionirati nekoga ko ima 200 ili 250 kvadrata stan, ko ima mogućnost da plati, u odnosu na onoga ko je stvarno u stanju socijalne potrebe ili je na granici stanja socijalne potrebe“, rekao je Petrović, ističući kako se, nažalost, u nekim situacijama osjeća kao bokser koji se u ringu zavezanih ruku mora boriti sa nekim drugim.

Istakao je kako se veoma teško, bez razumijevanja, bez provođenja zakona, na čemu insistira, u ovoj oblasti mogu riješiti problemi.

Pokriće deficita

"Nadam se da će se oni riješiti na način koji je možda u nekim segmentima i bolan, te da će i politika koliko god je ona umijeće različitog postupanja,  jednom shvatiti da ovu oblast treba srediti na pravi i zakonit način. Sa ovim kreditom koji će biti operativan, te sa drugim tekućim plaćanjem u septembru i oktobru dug će biti sveden ispod 35 miliona maraka. Imamo plus u plaćanju usluga Toplanama, a nemamo trošak energenta. Postići ćemo cilj da je tekuće plaćanje u 2014. godini uredno. Sezona grijanja će početi bez problema, osim ako bude problema više sile zbog rata u Ukrajini. Za to se sprema adekvatan scenarij u saradnji sa federalnim i državnim nivoom uz podršku energetske zajednice i Evropske unije i mislim da će se sa tim mjerama, ukoliko dođe do umanjenja ili potpune obustave dotoka prirodnog gasa, naći rješenja koja su već ponuđena", zaključio je Petrović.

Muhamed Kozadra, v.d. premijer KS-a u ostavci, naglasio je kako nije logično da građani koji se griju na prirodni gas plaćaju za 30 posto višu cijenu od onih koji se griju preko Toplana.

"Mi smo ranije predlagali alternative u dijelu koji se odnosi na harmonizaciju cijene prirodnog gasa. Potrošači koji direktno koriste plin plaćaju stvarnu cijenu, a oni koji se griju putem Toplana, plaćaju cijenu najmanje 30 posto nižu. Prema tome, nikada nije izvršena harmonizacija cijena. U budžetu nema sredstava za pokriće deficita koji nastaje po tom osnovu. Kredit je samo uslov da saniramo dio obaveza koje Toplane duguju Sarajevgasu, a Sarajevogas BH gasu. Vlada čini sve da ne dođe do prekida snabdijevanja gasom u KS-u", rekao je Kozadra, naglašavajući kako će se cijene sasvim sigurno mijenjati, jer nije logično da oni koji su na Toplanama ne plaćaju punu cijenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti