Rast potražnje za proizvodima iz RS i dodatno zapošljavanje

18.05.2015. 09:07 / Izvor: SRNA
Rast potražnje za proizvodima iz RS i dodatno zapošljavanje

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija procijenio je da će u ovoj godini doći do rasta potražnje za proizvodima iz Srpske, što će dovesti do dodatnog zapošljavanja.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija procijenio je da će u ovoj godini doći do rasta potražnje za proizvodima iz Srpske, što će dovesti do dodatnog zapošljavanja.

 "Prošle godine u uslovima poplave obezbijeđena je pozitivna stopa privrednog rasta od jedan odsto, a u ovoj godini je procijenjen rast od 2,5 odsto, što znači da će biti rasta tražnje za proizvodima iz Republike Srpske, jer naš privredni rast je stimulisan, prije svega, potražnjom za našom robom u inostranstvu", rekao je Tegeltija.

On je rekao da će to dovesti do dodatnog zapošljavanja ljudi, te da se nada da će oni poslodavci koji budu radili u boljim uslovima, biti u prilici da povećaju plate svojim zaposlenim.

"Naravno, postoji i mogućnost o kojoj treba da razgovaraju, prije svega sindikat i unija poslodavaca, da se definitivno u jednom trenutku razmisli da li je minimalna plata od 370 KM poslije toliko godina prevaziđena i da se danas ili sutra razgovara o pretpostavkama za njeno povećanje", rekao je Tegeltija.

On je istakao da Srpska iz tekućih prihoda finansira sve tekuće rashode u 2015. godini i plaća sve kamate na kredite, bez obzira na to u kom su periodu ti krediti realizovani, a obezbijeđen je i suficit veći od 32 miliona KM.

Za nedostajućih 400 miliona KM u budžetu, Tegeltija je rekao da je taj dio novca, prije svega, namijenjen za servis duga.

"Od toga 80 miliona KM su obaveze javnih preduzeća i njihov servis duga, a ostali dio se obezbjeđuje iz finansiranja. Svo finansiranje u budžetu je predviđeno za taj dio budžeta, a nikako za plate zaposlenih, bez obzira ili bilo koju drugu vrstu ličnih primanja", rekao je Tegeltija.

On je istakao da se za više od četiri godine, od kada je ministar finansija Republike Srpske, nijednom nije desilo da nisu isplaćene plate i penzije i druga lična primanja.

"To je obaveza Vlade Republike Srpske i mislim da ćemo svoje obaveze uredno izvršavati prema građanima Srpske koji svoje pravo ostvaruju iz budžeta, kao i do sada", kaže Tegeltija.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske jako zainteresovana da se utvrdi odgovornost u Bobar banci, da se zaista vidi ko je šta radio i ko za šta snosi odgovornost.

Tegeltija podsjeća da već duže vrijeme Okružno tužilaštvo u Bijeljini vrši određene istrage i izuzima dokumentaciju iz Bobar banke.

On kaže da Ministarstvo finansija i Vlada Srpske nemaju nikakav uticaj na rad finansijskih institucija direktno, niti vrši bilo kakav nadzor u finansijskim institucijama, nego to radi Agencija za bankarstvo, koja je odgovorna za rad Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

"Cijela Vlada i ja lično bili bi sretni da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli do lošeg finansijskog rezultata i likvidacionog postupka u Bobar banci. Agencija za bankarstvo Republike Srpske u ovom trenutku radi na naplati što više dugovanja onih koji su korisnici kredita Bobar banke i da se to povjeriocima isplati", rekao je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti