Sarajevske općine spremaju tužbu: Zakon o koncesijama dočekan na nož

17.11.2011. 14:23 / Izvor: eKapija.ba
Sarajevske općine spremaju tužbu: Zakon o koncesijama dočekan na nož

Zakon o koncesijama Kantona Sarajevo, koji je pokrenuo brojne diskusije u skupštinskim klupama, stupio je snagu, a lokalne zajednice već pripremaju tužbu Ustavnom sudu za njegovo poništenje.

Sarajevske općine od samog početka bune se protiv odredbe zakona kojom će se 60 posto prihoda od koncesija sliti u kantonalnu kasu, dok će samo 40 posto do naknada pripasti općinama. I poslanici u Skupštini KS imali su brojne primjedbe na predloženi nacrt, od malih sankcija za prekršioce do nepostojanja federalnog zakona iz te oblasti, ali su na kraju popustili i zakon je prošao glasanje.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ostaje pri svom stavu - na zakon će odgovoriti tužbom Ustavnom sudu FBiH, koji će ispitati ustavnost usvojenog zakona. Pri tome, tražit će podršku načelnika ostalih osam općina u Kantonu Sarajevu, a ukoliko ona bude uskraćena, tužbu će podnijeti sam.

"Općina Stari Grad će pripremiti tužbu i proslijediti je drugim općinama u Kantonu Sarajevu da daju svoju saglasnost. Ukoliko i ne budu dali saglasnost, Općina Stari Grad podnijet će tužbu Ustavnom sudu FBiH", kazao je Hadžibajrić za eKapiju.

Općine su upozorile Vladu Kantona Sarajevo da sačeka sa donošenjem kantonalnog zakona, s obzirom da na federalnom nivou još nije usvojen zakon o koncesijama koji bi trebao predstavljati zakonski okvir za koncesije. Prijedlog federalnog zakona pak predviđa da 60 posto sredstava ide općinama, a 40 posto Federaciji. No, Vlada KS, koja je bila predlagač, oglušila se na ove primjedbe, tvrdeći da novi zakon bolji od prethodnog.

Načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović tvrdi da Kanton na ovaj način uzurpira pravo lokalne zajednice da raspolaže svojim prirodnim bogatstvima. On naglašava da općine nisu `okupirane teritorije`, te da lokalne zajednice same imaju pravo da odlučuju o uslovima života svojih građana.

"Nećemo dopustiti Kantonu niti jednu koncesiju nad javnim dobrom u Hadžićima. Podsjećam da su općinska vijeća ta koja daju saglasnost za dodjelu koncesije, svaki zahtjev od kantonalne vlasti za otvaranje postupka dodjele kod nas će naići na odbijanje", odlučan je Ejubović.

On ističe da sve ostale odredbe zakona mogu proći, ali da distribucija novca od koncesija treba da bude poštena, u omjeru 70 općine, 30 posto Kanton. Ovako, općine trpe štetu, a nemaju dogovarajuću naknadu za eksploataciju prirodnih resursa kao što su šume, kamen, rude, zemljište.

"Ugovori koje oni potpisuje su vrlo štetni za lokalne zajednice, imovina se prodaje u bescjenje. Tih pet feninga po metru kubnom kamena koliko plaćaju koncesionari, mi bi dali toliko novca samo da nam se ne kopa kamen, minira područje, ne dižu prašina, ne upropaštavaju putevi", tvrdi Ejubović.

Isplata kredita od naknada

S druge strane, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić priznao je da se Kanton dosta zadužio, te da preko naknada od koncesija namjeravaju plaćati rate kredite. Poznato je da se kantonalna Vlada zadužila kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 16,5 miliona eura za izgradnju gradskih saobraćajnica, te 23,6 miliona eura kod Svjetske banke za obnovu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Butila.

Ejubović naglašava da je pohvalno što se ulaže u infrastrukturu Kantona Sarajeva, ali naglašava da od izgradnje zapadnog prilaza prije nekoliko godina, Kanton Sarajevo nije imao nikakvih značajnih ulaganja u Hadžiće.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti