SERDA i Služba za zapošljavanje KS potpisale Sporazum o saradnji

27.04.2015. 14:25 / Izvor: Fena
SERDA i Služba za zapošljavanje KS potpisale Sporazum o saradnji

Dokument, kojim se jača partnerstvo dviju institucija na projektima ekonomskog razvoja i zapošljavanja, potpisali su direktor SERDA-e Šefkija Okerić i Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje KS-a.

Sarajevska regionalna razvojna agencija – SERDA d.o.o. Sarajevo i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, potpisale su danas Sporazum o saradnji.

Dokument, kojim se jača partnerstvo dviju institucija na projektima ekonomskog razvoja i zapošljavanja, potpisali su direktor SERDA-e Šefkija Okerić i Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje KS-a.

Okerić je istaknuo značaj jačanja saradnje na planu stvaranja dobrog poslovnog ambijenta, potpore privrednim subjektima i rasta zaposlenosti.

Potcrtao je da SERDA uspostavlja partnerstva radi zajedničkog apliciranja za sredstva Evropske unije (EU), odnosno stvaranja uvjeta za korištenje IPA-fondova u skladu sa sistemom koji funkcionira u EU, ocijenivši ohrabrujućim korake koji se na tom planu čine u sklopu Kantona Sarajevo.

Okerić je ukazao je na važnost prepoznavanja dobrih poslovnih ideja na tržištu rada, te daljnjih reformskih koraka u sklopu procesa evropskih integracija, kao i animiranja nadležnih ministarstava da slijede te procese i formiraju posebne organizacione jedinice za pripremu odgovarajućih razvojnih projekata.

Direktor JU Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji istaknuo je da se potpisivanjem sporazuma formaliziraju i finaliziraju aktivnosti koje traju gotovo dvije godine.   

Dodao je da je Služba za zapošljavanje KS-a putem ovog sporazuma iskazala vlastitu programsku opredijeljenost da želi nastaviti s pripremom i izradom projekata za predpristupne i druge fondove koji se tiču oblasti zapošljavanja.

Kamočaji je ocijenio da se samo putem partnerstva i "totalne koordinacije" unutar svih javnih i drugih institucija može prići iznalaženju odgovarajućih rješenja, posebno kada se radi o problemu nezaposlenosti.

Prema raspoloživim pokazateljima, u KS-u je registrirano 71.540 nezaposlenih osoba.

Nakon usvajanja Programa rada Službe za zapošljavanje KS-a, koje treba da uslijedi u ovoj sedmici, bit će, kako je najavljeno, objavljen javni poziv za ovu godinu u sklopu aktivnih politika zapošljavanja.

Inače, predmet sporazuma je uspostavljanje međusobne saradnje na aktivnostima pripreme i implementacije projekata usmjerenih na promociju i podršku ekonomskog razvoja i zapošljavanja, koje podrazumijeva educiranje i jačanje kompetentnosti nezaposlenih osoba registriranih na evidenciji Službe.

Sporazum će omogućiti zajedničko planiranje aktivnosti, razmjenu informacija, zajednički nastup, saradnju u procesu definiranja projekata i izrade aplikacija za odgovarajuće fondove EU i ostale dostupne izvore, kao i druge oblici saradnje koji predstavljaju zajednički interes strana potpisnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti