Sokolac i Sanski Most investitorima nude brojne olakšice

20.08.2014. 09:41 / Izvor: Fena
Sokolac i Sanski Most investitorima nude brojne olakšice

Po dokumentu "Strategija razvoja Opštine Sokolac" za period od 2013. do 2020. godine, osnivanje i uspostava poslovne zone na teritoriji te opštine je prepoznata kao jedan od razvojnih prioriteta.

Po dokumentu "Strategija razvoja Opštine Sokolac" za period od 2013. do 2020. godine, osnivanje i uspostava poslovne zone na teritoriji te opštine je prepoznata kao jedan od razvojnih prioriteta.

Postojeća poslovna zona, površine 15 hektara, je dokumentom "Predinvesticiona studija izgradnje poslovnih zona na području Grada Istočno Sarajevo" proširena na zemljište ukupne površine 40 hektara, a ta studija je usvojena 2013. godine.

"Poslovna zona Podromanija, koja se nalazi na teritoriji naše opštine, je tipa greenfield, osigurana je infrastruktura (magistralni put, voda, struja, telekomunikacije) i sastoji se od 108 parcela, s mogućnošću proširenja duž magistralnog puta M-19. Predviđen je niz olakšica za potencijalne investitore u vidu umanjenja cijene zemljišta ili opštinskih taksi", izjavili su iz Opštine Sokolac za "Poslovne novine".

Osim toga, iz Opštine navode da aktivno rade na iznalaženju investitora za privredne subjekte iz oblasti turizma i ugostiteljstva, drvoprerađivačke industrije, obnovljivih izvora energije i poljoprivredne proizvodnje.

Kada je riječ o pokretanju preduzetničkog biznisa u toj opštini, rješenje o registraciji se donosi u roku dva radna dana, dok se visina odgovarajuće takse kreće od 20 do 30 KM.

Pri pokretanju biznisa u Općini Sanski Most postoji niz olakšica, pa tako taksa za registraciju obrta u okviru poljoprivredne djelatnosti iznosi 50 KM, u odnosu na 150 KM za registraciju drugih obrta.

Pri kupovini neizgrađenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni "Šejkovača" postoji mogućnost plaćanja u tri jednake šestomjesečne rate.

Osigurana je mogućnost plaćanja na rate svim fizičkim osobama  i pravnim subjektima troškova izdavanja građevinske dozvole čija je vrijednost više od 30.000 KM.

Subjekti koji registruju obavljanje proizvodne djelatnosti oslobođeni su plaćanja takse za isticanje firme u prve dvije godine poslovanja, a u trećoj plaćaju 50 posto predviđene takse.

Kada je prikupljena sva potrebna dokumentacija neophodna za pokretanje određenog biznisa, odobrenje za rad u toj općini moguće je dobiti drugi dan po podnošenju zahtjeva, pišu "Poslovne novine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti