Spas od privatizacijskog fijaska: Republika Srpska prodaje osam strateških preduzeća

01.04.2011. 10:37 / Izvor: eKapija.ba
Spas od privatizacijskog fijaska: Republika Srpska prodaje osam strateških preduzeća

Planom privatizacije za 2011. godinu u Republici Srpskoj predviđeno je da se pripreme posebni privatizacioni programi za osam strateških preduzeća u kojima je država većinski vlasnik, potvrdio je za eKapiju Zoran Popović, portparol Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Većina ovih preduzeća je iz oblasti namjenske industrije, a najznačajnija su: Fabrika motora za specijalne namjene a.d. Istočno Sarajevo, Fabrika specijalnih transmisija a.d. Istočno Sarajevo, Zrak a.d. Teslić, Kosmos a.d. Banja Luka, Tehnički remont a.d. Bratunac itd.

Pored navedenih, planirano je da se putem berze ponudi na prodaju državni kapital u dodatnih 48 preduzeća, od kojih su najznačajnija HPK a.d. Draksenić, Poslovna zona a.d. Banja Luka, Industrijske plantaže a.d. Banja Luka itd.

Tokom prošle godine, prodaja državnog kapitala u Republici Srpskoj doživjela je potpuni fijasko. Naime, Investiciono-razvojna banka RS, pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju RS, ponudila na prodaju ukupno 22 preduzeća, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

"Svjetska ekonomska kriza negativno se reflektovala kako na globalno, tako i na domaće investiciono raspoloženje. Potencijalni investitori su prolongirali svoja ulaganja, što se u krajnjoj instanci negativno odrazilo i na ostvarene rezultate u domenu privatizacije u Republici Srpskoj. Slaboj zainteresovanosti sasvim sigurno doprinijela je i loša finansijska situacija u preduzećima, te neriješeni imovinsko-pravni odnosi u pojedinim slučajevima. Sve to ima za posljedicu slabu atraktivnost neprivatizovanih preduzeća za potencijalne investitore", izjavio je Popović za eKapiju.

Sumirajući porazne stastike u 2010. godini, Vlada Republike Srpske zadužila je Investiciono-razvojnu banku RS i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da intenziviraju aktivnosti na pronalaženju strateških partnera i privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, a naročito preduzećima sa većinskim državnim kapitalom i onima čiju imovinu je Vlada Republike Srpske kupila u postupku stečaja.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva će putem privrednih predstavništava Republike Srpske, te kontakata sa ambasadama, prezentovati sve mogućnosti za ulaganje u kapacitete iz resorne nadležnosti ministarstva, kao i olakšice koje se nude investitorima.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti