Strani investitori žele ulagati u Kanton Sarajevo

14.05.2015. 16:07 / Izvor: eKapija.ba
Strani investitori žele ulagati u Kanton Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i samim time su uglavnom svi strani investitori zainteresirani da u njega ulažu, rekao je Friedmann.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar finansija KS Jasmin Halebić  primili su danas mađarsku delegaciju koju je predvodio Johann Friedmann zastupnik Konzervativne partije u Evropskom parlametnu i jedan od glavnih lobista u Briselu, koji je ovom prilikom istakao kako Kanton Sarajevo ima ogromne potencijale u koje strani investitori mogu ulagati, navodi se u saopćenju Press službe Kantona Sarajevo.

"Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i samim time su uglavnom svi strani investitori zainteresirani da u njega ulažu", rekao je Friedmann te istakao kako Kanton mora imati jasne i konkretne projekte ukoliko želi da aplicira na IPA fondove i da dođe do novčanih sredstava općenito.

Tokom sastanka, Friedmann je predložio nekoliko po njemu bitnih projekata za Kanton Sarajevo, među kojima su uvođenje savremene javne rasvjete što podrazumijeva korištenje led sijalica, zatim modernizacija vodovodne i kanalizacione mreže koja je prema njegovim saznanjima u vrlo lošem stanju, kao i transport, odnosno tramvajski, autobuski i trolejbuski saobraćaj.

"Kanton može osavremeniti i oblast zdravstva uvođenjem tzv.jednodnevne hirurgije, koja bilježi odlične rezultate u Hrvatskoj i Srbiji", naveo je Fridemann.

Ovom prilikom, bilo je riječi i o potrebi proširenja kapaciteta Razvojne banke Federacije BiH jer je to zadatak koji se ne može postići bez ekonomske modernizacije, značajnih i stabilnih priliva kapitala, a o čemu će više razgovarati sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Premijer Konaković je informisao Fridemanna  da se nijedan kanton ne može zadužiti ukoliko to ne odobri Federacija Bosne i Hercegovine.

"Slažem se sa vašim prijedlozima jer su imperativi ove vlade izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, modernizacija saobraćaja, razvoj turizam, povećanje energetske efikasnosti, uređenje i modernizacija gradske deponije novim tehnologijama", kazao je premijer Konaković.

Najavljeno je da će na sajmu velikih investitora koji se održava 24.oktobra u Briselu, Kanton Sarajevo imati štand na kojem će prezentirati svoj rad, privredne, kulturne i turističke potencijale.

"Mi smo to odlučili 'na svoju ruku' jer mislimo da trebamo i moramo i na ovaj način predstaviti Sarajevo investitorima", pojasnio je Fridemann.

Učesnici današnjeg sastanka su pored Friedmanna, bili Csaba Harsányí direktor FHB Banke u Briselu, Géza Lóki vlasnik Mega logističke grupacije i Viktor Nagy finansijski savjetnik ove grupacije, József Fritz predstavnik EDC-a i Tomas Jaskolski predstavnik Don Bosco-a iz Poljske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti