Turizam oblast koja daje najviše mogućnosti za buduća ulaganja

09.05.2015. 12:03 / Izvor: eKapija.ba
Turizam oblast koja daje najviše mogućnosti za buduća ulaganja

Ekonomska saradnja između BiH i Slovenije na godišnjem nivou iznosi oko milijardu EUR-a i, za razliku od odnosa sa drugim zemaljama, privredna razmjena sa BiH je skoro pa uravnotežena, naglasio je ambasador Grmek.

Ekonomska saradnja Republike Slovenije i Kantona Sarajevo te realizacija projekata slovenačke razvojne pomoći tema je o kojoj su jučer razgovarali premijer Elmedin Konaković i slovenački ambasador u Bosni i Hercegovini Iztok Grmek.

"Ekonomska saradnja između BiH i Slovenije na godišnjem nivou iznosi oko milijardu EUR-a i, za razliku od odnosa sa drugim zemaljama,naša privredna razmjena je skoro pa uravnotežena“, naglasio je ambasador Grmek te naveo da je posebno izražena u oblastima farmaceutske industrije te proizvodnje i prodaje bijele tehnike.

Istakao je da Kanton Sarajevo ima posebno mjesto u svemu tome, jer je sjedište svih značajnijih kompanija koje sarađuju sa firmama iz Slovenije. Dodao je da ima poteškoća, ali da ih velike kompanije uspješno prevazilaze te da i dalje uspješno sarađuju i rade kao i da se prava snaga vidi u malim i srednjim preduzećima koja konstantno rastu.

Premijer Konaković je istakao da Vlada na čijem je čelu daje prednost domaćim firmama i proizvođačima, ali u isto vrijeme i stvara povoljan ambijent za inostrana ulaganja, među kojima i potencijalnih investitora iz susjedstva u koje ubraja i slovenačke.

"Turizam je oblast koja daje najviše mogućnosti za buduća ulaganja i ova Vlada će učiniti sve da to i omogući", kazao je, ovom prilikom, premijer Konaković, dok je ambasador Grmek istakao da skijališta kao što ih ima Bjelašnica nema nigdje u Sloveniji te pohvalio prateću opremu na Jahorini kazavši da je vrhunska.

Premijer je informisao ambasadora da je već obavio razgovor sa predstavnicima slovenačke firme 'Pulsat Global Capital' koja je predstavila softvere za efikasniji model upravljanja javnom rasvjetom.

"Spemni smo primjeniti i neka vaša uspješna rješenja za uređenje oblasti komunalne privrede", naglasio je premijer Konaković.

Ambasador Grmek je obavijestio premijera da je u okviru realizacije projekata razvojne pomoći Republika Slovenija osigurala 300.000,00 KM za nabavku neophodnih sportskih rekvizita za opremanje novoizgrađene sportske dvorane u Novom Sarajevu. Ovom prilikom, razgovarano je i o pripremama za njeno otvaranje u koje će se uključiti i Kanton Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti