U Banjoj Luci se otvara prvi Microsoft inovacioni centar u BiH

20.05.2015. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
U Banjoj Luci se otvara prvi Microsoft inovacioni centar u BiH

Ovim dokumentom su dati okviri za definisanje ugovora koji će naknadno biti potpisani – rekao je Komić i podsjetio da postoji 110 inovacionih centara u 38 zemalja svijeta, a ovo je prvi “Microsoft” inovacioni centar u BiH

U ime Vlade Republike Srpske, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić i direktor kompanije Microsoft za BiH Omar Krivošija popotpisali su danas Memorandum o razumijevanju o uspostavljanju Microsoft inovacionog centra (MIC), koji će MIC će biti otvoren u sklopu "Inovacionog centra Banja Luka", saopćeno je iz ministarstva

Ministar Komić je izjavio da je potpisivanje Memoranduma izraz podizanja na visok nivo partnerstva Vlade Republike Srpske i kompanije  Microsoft i jasan pokazatelj da je Republika Srpska vrlo plodno tlo ne samo za ovakvu vrstu partnerstva, nego i za investiranje.

"Svrha Microsoft inovacionog centra ogleda se prije svega u povećanoj upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija i uspostavljanju saradnje sa akademskom zajednicom radi razvoja i veće upotrebe IT tehnologija, podsticanja rasta i nastanka inovacionih preduzeća zasnovanih na IT tehnologijama. Memorandumom su stvoreni okviri za definisanje ugovora koji će naknadno biti potpisani", rekao je Komić i podsjetio da postoji 110 inovacionih centara u 38 zemalja svijeta, a ovo je prvi Microsoft inovacioni centar u BiH.

Svi inovacioni centri imaju za cilj kreiranje novih poslova, novih radnih mjesta i kompanija i inovativnih rješenja, a ciljna grupa su mladi. Komić je istakao da je Vlada Republike Srpske inicirala ovaj projekat da bi pomogla mladima da što prije steknu neophodne vještine za uključivanje u tržište rada.

Direktor Microsoft za BiH Omar Krivošija je izrazio zadovoljstvo što je stvoren okvir za otvaranje prvog Microsoft inovacionog centra u Banjaluci, odnosno u RS i BiH, koji može da donese dodatne pogodnosti za mlade i start-up kompanije i tako spriječi mlade generacije da odlaze iz BiH.

Svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Ona je rekla da je potpisivanje ovog memoranduma novi način brendiranja Banjaluke i Republike Srpske u ovoj oblasti i da će to biti važno za osnivanje novih preduzeća ali i za unapređenje informacionih tehnologija. Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo 14-godišnjom saradnjom Vlade Republike Srpske i kompanije Microsoft, ističući da će ona sigurno biti još bolja.

"Zadovoljstvo nam je što je Banja Luka prva u BiH gdje se uspostavlja ovakav centar. Osnivanje MIC centra je odličan podsticaj za početnike, odnosno kompanije koje su se prvi put okušale u poslovanju i ušle u ovu sferu", naglasila je Cvijanovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti