U Republici Srpskoj prisutan trend rasta ino-investicija

19.03.2015. 08:04 / Izvor: SRNA
U Republici Srpskoj prisutan trend rasta ino-investicija

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je u Srpskoj prisutan trend rasta ino-investicija.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je u Srpskoj prisutan trend rasta ino-investicija.

Poslije današnjeg sastanka Savjeta za strane investitore Republike Srpske, Klokić je naveo podatke Centralne banke po kojima je u 2013. godini nivo ino-investicija u Republiku Srpsku iznosio oko 140 miliona KM, napominjući da za prošlu godinu postoje podaci o takvim investicijama iz više izvora.

Prema podacima privrednih sudova, direktne strane investicije u Republiku Srpsku u 2014. godini pokazuju trend rasta /sa 136 miliona u 2013. na 180 miliona u 2014. godini/, s tim da je, napomenuo je Klokić, metodologija prikupljanja ovih podataka drugačija od metodologije Centralne banke i da podaci privrednih sudova uglavnom pokazuju manje iznose ulaganja iz razloga što se podaci Centralne banke BiH odnose na tokove i stanje stranog kapitala u obračunskom periodu, dok se podaci privrednih sudova odnose na registrovani strani kapital stranih kompanija kod nadležnih sudova.

On je naveo da je na sastanku, između ostalog, donesen Poslovnik o radu Savjeta, te da su od investitora dobijene određene primjedbe i problemi sa kojima se sreću u radu i koji će biti uzeti u razmatranje kako bi na nekom od narednih sastanaka Savjeta bili doneseni i određeni zaključci.

"Republika Srpska ima najvažnije pretpostavke za strane investitore, a koje se ogledaju u institucionalnoj stabilnosti Republike, njenoj sposobnošću da može pregovarati sa ino-partnerima i da može definisati i izvršiti svoje obaveze", izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

On je rekao novinarima nakon sastanka Savjeta za strane investitore Srpske da su te pretpostavke najvažnije za bilo kojeg partnera, dodajući da je Srpska potpuno otvorena i da ima prostora za još većim obimom stranih investicija.

"Naš cilj je da u pogledu podsticanja stranih investicija obezbijedimo u narednom periodu što veći obim koordinacije unutar svih institucija Srpske, struktura koje se bave ovim pitanjem, kao i sa privrednom zajednicom. Takođe nam je cilj da zaštitimo i podstičemo domaće investitore na investiranje u Srpsku", naveo je Đokić.

On je dodao da među ciljeve ovog Savjeta spada i promovisanje prednosti Republike za investiranjem.

Đokić je nglasio da je, kada je riječ o ovoj oblasti, veći dio nadležnosti u entitetima, a ne manje važan dio na nivo BiH, ističući da je neophodna saradnja na tim nivoima radi postizanja brzine i kvaliteta prohodnosti investicija.

On je dodao da najveći dio ino-investicija dolazi iz Srbije, Rusije i Velike Britanije.

Direktor Fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević rekao je da prednosti investiranja u Srpsku leže u veoma kvalitetnom broju radne snage u svim oblastima koja može omogućiti stvaranje solidnog proizvoda, te geografskom položaju i blizini regionalnih centara.

Savjet za strane investitore Republike Srpske je osnovan Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima Republike Srpske iz 2011. godine. To je mještovito tijelo sastavljeno od važnih nosilaca aktivnosti za unapređenje ambijenta za ulaganja u Republiku Srpsku.

Sastavljen je od predstavnika resornih ministarstava /Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstva finansija, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma/, šest gradova, Privredne komore i stranih investitora.

Cilj Savjeta je da se uspostavi partnerski odnos između svih pomenutih institucija, te između njih i same poslovne zajednice, čime se jača javno-privatni dijalog.

Savjet je operativno tijelo koje podrazumijeva razmatranje problema i inicijativa i preduzimanje konkretnih mjera i postupaka radi otklanjanja ograničavajućih faktora za strane investitore, razmjenu informacija i iniciranje saradnje između institucija republičkog i lokalnog nivoa radi stvaranja povoljnijeg ambijenta, te saradnju sa privredom /posredstvom Privredne komore/ i samim stranim investiorima s ciljem podsticanja budućih ulaganja.

Savjet je, takođe, jedno od tijela koje ima za cilj brigu o postojećim investitorima. Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je ujedno i predsjednik Savjeta za strane investitore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti