U RS-u se "brišu" neustavne odredbe zakona o eksproprijaciji

13.04.2015. 09:51 / Izvor: Fena
U RS-u se 'brišu' neustavne odredbe zakona o eksproprijaciji

Vlada Republike Srpske (RS) predložila je po hitnom postupku izmjene Zakona o eksproprijaciji, nakon što je Ustavni sud RS-a donio odluku da su pojedine odredbe ovog zakona neustavne, jer ugrožavaju pravnu sigurnost građana.

Vlada Republike Srpske (RS) predložila je po hitnom postupku izmjene Zakona o eksproprijaciji, nakon što je Ustavni sud RS-a donio odluku da su pojedine odredbe ovog zakona neustavne, jer ugrožavaju pravnu sigurnost građana.

Osporene norme, po ocjeni Ustavnog suda, ugrožavaju pravnu sigurnost građana, jer dovode do oduzimanja imovine u svrhu stambene izgradnje pod izgovorom opšteg interesa, bez mogućnosti da vlasnik u postupku utvrđivanja opšteg interesa na odgovarajući način zaštiti svoja imovinska prava.

Ustavni sud RS-a je ocijenio da određeni članovi Zakona o eksproprijaciji u RS nisu u saglansosti s Ustavnom, te da predstavljaju povredu prava na mirno uživanje imovine koje je garantovano Protokolom uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Osporen je kao neustavan i član ovog zakona, koji određuje da se protiv akta Vlade RS-a o utvrđivanju opšteg interesa ne može pokrenuti upravni spor.

Naime, kada se ima u vidu pravna priroda eksproprijacije, nesumnjivo je da se aktom o utvrđivanju opšteg interesa za eksproprijaciju određenih nepokretnosti direktno zadire u imovinska prava vlasnika tih nepokretnosti, bez obzira na to da li je riječ o oduzimanju ili ograničavanju ovih prava.

Pravo svojine je jedno od osnovnih instituta građanskog prava, kojem i Ustav i međunarodni pravni instrumenti garantuju visoke standarde zaštite.

Zbog toga, Ustavni sud RS-a smatra da svaki akt kojim se na bilo koji način zadire u pravo svojine, posebno odluka Vlade RS-a o utvrđivanju opšteg interesa, na osnovu koje se vodi postupak eksproprijacije, mora biti podvrgnuta kontroli zakonitosti.

U suprotnom, daje se prednost korisniku eksproprijacije, koji se na taj način stavlja u povlašćen položaj u odnosu na vlasnika predmetne nepokretnosti, koji nema mogućnost ulaganja pravnih sredstava protiv odluke koja direktno utiče na njegova svojinska prava.

Time se, po ocjeni Ustavnog suda, istovremeno dovodi u pitanje i zaštita pravne sigurnosti građana, te načelo vladavine prava.

Ustavni sud RS je odlukom iz decembra prošle godine osporio kao neustavan i član Zakona prema kojoj RS, kao korisnik eksproprijacije, stiče pravo na posjed eksproprisane nepokretnosti danom konačnosti rješenja o eksproprijaciji.

Sud ističe, da konačnost rješenja o eksproprijaciji ne mora nužno značiti da je ovo rješenje pravilno i zakonito, zbog čega je neophodno obezbijediti sudsku kontrolu zakonitosti ovog akta, tako da tek po pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji donesenog u upravnom sporu nastupa zakonska pretpostavka o zakonitosti ovog rješenja.

Osim toga, izmijenjen je rok za poništenje pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji, ukoliko korisnik eksproprijacije nije izvršio znatnije radove na tom objektu i povećan sa tri na deset godina.

Shodno navedenom, bilo je neophodno pristupiti izmjenama Zakona o eksproprijaciji u RS, da bi se iz pravnog sistema uklonile odredbe Zakona koje prema Odlukama Suda nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Narodna skupština RS-a će ove izmjene zakona razmatrati na sjednici 15.aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti