U Sanskom Mostu uspješno započeta proizvodnja mente i melise

14.08.2013. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
U Sanskom Mostu uspješno započeta proizvodnja mente i melise

U okviru projekta vrijednog preko 56.000 KM, finansirana je obuka i opremanje dvadeset žena sa područja općine Sanski Most, kako bi započele proizvodnju mente i melise na površini od oko 20 dunama.

TERRA SANA organizovala je proteklih dana prezentaciju rezultata projekta "Ekonomsko osnaživanje žena kroz kooperantsku proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja", koji formalno traje do kraja avgusta, ali su svi projektni ciljevi već sad ostvareni. Prezentaciji rezulatata ovog projekat prisustvovali su i predstavnik Holandske organizacije za razvoj SNV i predstavnici Općine Sanski Most, koji su bili finansijeri ovog projekta vrijednog preko 56.000 KM.

Ovim sredstvima finansirana je obuka i opremanje dvadeset žena sa područja općine Sanski Most, kako bi započele proizvodnju mente i melise na površini od oko 20 dunama. Istovremeno, nabavljena je linija za proizvodnju eteričnih ulja, te finansiran rad stručne osobe - tehnologinje za upravljanje proizvodnom linijom.

Prisutnima je predstavljen način otkupa proizvedene sirovine sa terena, demonstriran je rad destilatora, a predstavljeni su i neki proizvodi na bazi eteričnih ulja. Instaliranjem ove linije Sanski Most i okolina dobili su potencijalnog otkupljivača ljekovitog bilja, pa su realna očekivanja da se u proizvodnju mente, melise, ali i drugih biljaka, uključi veći broj poljoprivrednih proizvođača, žena i muškaraca.

Dodatnu vrijednost projektu daju i podaci o otkupu samoniklog ljekovitog bilja, u čemu je jedan broj porodica iz ruralnih krajeva općine, našao mogućnost dodatne zarade.

Pojekat „Ekonomsko osnaživanje žena kroz kooperantsku proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja“ provodi se u okviru programa „Lokaliziranje gendera u federaciji BiH (LGBIH), uz finansijsku podršku UN WOMEN, a koji zajednički implementiraju Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine i Holandska organizacija za razvoj (SNV).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti