Za pola godine kupili više od milion litara goriva

02.03.2015. 09:06 / Izvor: Nezavisne novine
Za pola godine kupili više od milion litara goriva

Iako je riječ o potrebama vojske, ovolike količine goriva pomalo čude, pogotovo što je riječ o nabavci za samo šest mjeseci.

Ministarstvo odbrane (MO) BiH 26. decembra prošle godine ugovorilo je s firmom "Hifa Petrol" iz Vogošće šestomjesečnu nabavku čak 1.180.000 litara goriva dizel D4, po cijeni od oko 2,3 miliona KM, ili oko 1,95 KM po litru.

Osim ovog aranžmana, MO BiH i "Hifa" sklopili su ugovor i o kupovini 100.000 litara benzina BMB 95, po cijeni od 187.000 KM (1,87 KM po litru), a isti dan Ministarstvo je s firmom "Unitrade" iz Ljubuškog sklopilo ugovor i o kupovini 1.385 automobilskih guma po cijeni od oko 308.000 KM, ili 222 KM po komadu.

Iako je riječ o potrebama vojske, ovolike količine goriva pomalo čude, pogotovo što je riječ o nabavci za samo šest mjeseci.

Iz Ministarstva, međutim, odgovaraju da tokom godine Oružane snage (OS) BiH "izvršavaju zadatke u skladu sa članom 4. Zakona o odbrani BiH".

"Osim planskih aktivnosti u 2014. godini i nastankom vanrednih uslova, OS BiH su angažovane na spasavanju civilnih lica, imovine, kao i na saniranju nastalih šteta. Zakonska obaveza je osigurati neprekidno logističko osiguranje u realizaciji takvih zadataka, tako da nabavku u tim situacijama ne diktira stanje na tržištu, nego potreba reagovanja na trenutne okolnosti", navode iz Ministarstva odbrane.

Na pitanje zašto MO BiH jedan litar plaća ovako skupo, s obzirom na veleprodajne i trenutne cijene, odgovaraju da nakon otvaranja ponuda komisija vrši njihovu evaluaciju "te da nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača svi ugovori idu na ocjenu pravne valjanosti u Pravobranilaštvo BiH".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti