Zavod zdravstvenog osiguranja: Akcija izbora porodičnog ljekara i stomatologa nije vremenski ograničena

24.01.2012. 12:14 / Izvor: Oslobođenje
Zavod zdravstvenog osiguranja: Akcija izbora porodičnog ljekara i stomatologa nije vremenski ograničena

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo potvrdio je da akcija tokom koje građani imaju priliku sami izabrati doktora porodične medicine i stomatologije nije vremenski ograničena.

Ipak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Mahmut Đapo preporučuje osiguranicima koji do sada nisu izabrali doktora porodične medicine i doktora stomatologije da to učine što prije kako bi mogli nesmetano koristiti usluge zdravstvene zaštite.

Akcija, koja je počela u maju 2011. godine, kako objašnjava glasnogovornik federalnog Ministarstva zdravlja Zlatan Peršić, predviđena je federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

U proteklim mjesecima većini osiguranih stanovnika Kantona Sarajevo iz Zavoda zdravstvenog osiguranja na kućne su adrese stigli obrasci. Svaki osiguranik bi, prema uputama iz Zavoda, trebao popuniti izjavu kojom izabire doktora porodične medicine i stomatologije, a na osnovu ponuđene liste doktora, koja je dostupna u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja i ambulantama Domova zdravlja.

Osiguranici imaju mogućnost odlučiti se i za liječnika koji radi u drugoj općini, ali u tom slučaju, kako nam je rečeno, trebaju navesti razloge za takvu odluku, te će biti upozoreni da zbog udaljenosti mogu biti uskraćeni besplatne kućne posjete ljekara ili patronažne medicinske sestre.

Građani kojima zbog netačnih podataka obrasci nisu dostavljeni na kućne adrese, mogu da ih preuzmu u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Popunjene izjave o izboru ljekara porodične medicine i stomatologa građani dostavljaju u ambulante JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo.

U toj su ustanovi, međutim, rekli kako je odziv građana ovoj akciji veoma mali, te da proteknu dani, a da niko od osiguranika ne donese popunjene formulare.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti