6 super lekcija koje nas djeca mogu naučiti o ljubavi i braku

19.04.2014. 10:16 / Izvor: 24sata
6 super lekcija koje nas djeca mogu naučiti o ljubavi i braku

Ispričaj se nakon što pogriješiš, skloni svoje igračke i dijeli s drugima savjeti su koji se lako mogu pretočiti i na odrasle i spasiti ih mnogih nesporazuma i svađa.

Rečenica koju smo svi slušali u djetinjstvu "pospremi svoje igračke", lako se može primijeniti i na ljubavni život. Ovaj put nisu u pitanju igračke, ali princip je isti. Neoprano suđe i prljave čarape na podu mogu samo izazvati svađe, stoga valja podijeliti posao i obavljati to svakodnevno dok ne prijeđe u rutinu, piše Shine.Yahoo.

Dijelite sve

Od najranijeg djetinjstva djecu učimo da stvari treba dijeliti. To isto vrijedi i u vezi, iako nevoljko, kompromisi jačaju odnos. Ni klinci od početka ne žele podijeliti svoje slatkiše, ali jednako tako znaju da ih kasnije ni drugi neće htjeti dijeliti s njima. Stoga ako jedan partner nije spreman na ustupke isto može očekivati i od druge strane. Kompromis rađa novi kompromis.

Jednostavno recite "Žao mi je"

Djecu se odmalena uči da se ispričaju ako nekome učine nažao. Ta vještina s godinama iščezne, ali bilo bi dobro vratiti se korijenima. Odrasli su tvrdoglaviji i riječi "žao mi je" teško im prelaze preko usta. Upravo zbog toga i najmanja stvar pretvori se i veliki problem.

Nemojte razgovarati sa strancima

U slučaju odraslih, stranci su zapravo seksepilni pripadnici suprotnog spola koji mogu izazvati raspad veze ili braka. Čak i dobre namjere mogu izroditi veliku pomutnju, pa ih je bolje izbjegavati.

Oprostite i zaboravite

Djeca su jako otporna, plaču ako im uzmeš igračku, ali i jako brzo to zaborave. Kod njih nema zamjeranja kao kod odraslih. Stalno prigovaranje oko sitnica, na primjer zašto partner nije odmah odgovorio na SMS poruku, nikako nije zdravo. Sasvim je u redu to naglasiti, ali ako partner ima dobro opravdanje treba mu vjerovati da isto neće ponoviti.

Budite otvoreni

Mališani su otvoreni i nikad ne kalkuliraju kao odrasli, oni govore ono što misle. To može biti pravo osvježenje u vezi, stoga naučite kako biti iskren jedan prema drugome i izbjeći ćete moguće nesporazume.

(foto: ocfamilydoctor.com)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza