Dokumenti otkrili što su Amerikanci htjeli napraviti na Mjesecu

28.07.2014. 11:08 / Izvor: Fena
Dokumenti otkrili što su Amerikanci htjeli napraviti na Mjesecu

"Projekt Horizont" naziv je plana američke vojske koji je trebao zaživjeti početkom 60-ih godina 20. stoljeća, a cilj mu je bio po svaku cijenu prestići Ruse u svemu vezanom za osvajanje svemirskog susjedstva.

Prema deklasificiranim dokumentima američke nacionalne sigurnosti objavljenima ove sedmice, američka vojska imala je velike planove za Mjesec.

"Projekt Horizont" naziv je plana američke vojske koji je trebao zaživjeti početkom 60-ih godina 20. stoljeća, a cilj mu je bio po svaku cijenu prestići Ruse u svemu vezanom za osvajanje svemirskog susjedstva, ponajviše Mjeseca te pretvaranje Zemljine orbite u novo bojno polje.

Glavni razlog pokretanja tog projekta, prema dokumentima, bilo je "očuvanje američkog načina života", piše CNN. "Biti drugi iza Sovjetskog Saveza u uspostavi mbaze na Mjesecu bilo bi katastrofalno za prestiž naše nacije i u suprotnosti s našomdemokratskom filozofijom", stoji napisano u dokumentima. Drugim riječima, razlog nije imao u planu uspostavljanje baze na Mjesecu zbog realne prijetnje ili uzaštite Zemlje od asteroida, već zbog političkog ugleda SAD-a.

"Jednom kad se uspostavi, baza na Mjesecu bit će pod upravom jedinstvenog svemirskog zapovjednog centra", stoji nadalje u dokumentu. Time bi Mjesec i Zemljina orbita postali novi teritorij vojne pozornice.

Čitav prijedlog projekta, koji naravno nikad nije zaživio, napisan je u dva dokumenta i na više od 400  stranica. U njemu se nalaze grafikoni, matematičke formule; uzima se u obzir vrlo slaba gravitacija i magnetsko polje, nedostatak vode i atmosfere pogodne za disanje čovjeka te balistička dinamika na površini Mjeseca, kao i dizajn svemirske letjelice, lunarnih strojeva, modularnih kućica i svemirskihodjela.

U dokumentima su priložene i fotografije površine Mjeseca sa zacrtanim najpoželjnijim lokacijama za bazu. Projekt Horizont bi započeo s 10 do 20 članova posade na misiji izgradnje donekle samoodržavajuće kolonije, sposobne proizvodnje vlastitog kisika i vode. S ekspanzijom te kolonije, počela bi izgradnja i nuklearne elektrane na Mjesecu. Izgradnja osnovne ispostave bila je zacrtana za 1964. godinu, a njezin dovršetak bio je planiran za 1969. godinu.

U julu 1969. godine, kao što znamo, čovjek je sletio na Mjesec, dakle punih pet godina kasnije od planiranog, a isto tako, prva ljudska noga na Mjesecu nije bila obučena u vojnu čizmu i to je dobra stvar.

Američka vojska imala je u planu i još jedan spektakl, čisto spektakla radi na Mjesecu. Htjeli su detonirati atomsku bombu na površini Mjeseca, samo zato da "ponajprije impresioniraju svijet sa sposobnosti SAD-a". Sve samo ne zdravim razumom utemeljen razlog, ali na svu sreću nije se dogodio, prenosi Dnevnik.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza