Izvanredan uspjeh učenika iz BiH na Balkanskoj olimpijadi iz informatike

20.08.2014. 16:26 / Izvor: eKapija.ba
Izvanredan uspjeh učenika iz BiH na Balkanskoj olimpijadi iz informatike

Bosna i Hercegovina postigla izvanredan uspjeh na Balkanskoj olimpijadi iz informatike: Rijad Muminović osvojio srebrenu, a Elvir Crnčević bronzanu medalju.

Bosna i Hercegovina postigla je izvanredan uspjeh na Balkanskoj olimpijadi iz informatike koja se od 10. do 17. avgusta ove godine održavala u Ankari u Turskoj. Naime, Rijad Muminović, koji je upravo završio Drugu gimnaziju u Sarajevu osvojio je srebrenu medalju, a  Elvir Crnčević, učenik četvrtog razreda Međunarodne srednje škole u Sarajevu osvojio je bronzanu medalju.

"I ostali naši takmičari su postigli dobre rezultate, pa je ovo do sada jedno od najuspješnijih timskih predstavljanja Bosne i Hercegovine na balkanskim olimpijadama iz informatike, slično kao i 2011. godine u Rumuniji", saopćili su iz Udruženja Informatičke olimpijade u BiH(BHOI). 

Podjetimo, na takmičenju koje se redovno održava svake godine u drugoj zemlji učestvuju srednjoškolci izabrani na državnim takmičenjima. Ove godine su učesnici 12 država predstavljal svoje zemlje na Balkanskoj olimpijadi iz informatike, kao i svoj rad i talenat, te se takmičili sa nekim od najboljih učesnika svjetske olimpijade iz informatike.

Kako bi uspješno rješavali ovakve probleme takmičari su morali vladati vještinama analize problema, dizajniranja algoritama i struktura podataka, programiranja kao i testiranja rješenja. Njihov entuzijazam, posvećenost i naporan i dugotrajan rad su provjereni na ovom izazovnom takmičenju koje odiše i prijateljskom atmosferom, saopćili su iz Udruženja.

Navode također, da je ovo priznanje, prije svega, rezultat napornog rada i talenta njihovih učenika, ali i znanja, napora i aktivnosti članova Udruženja BHOI koji, pored takmičenja, organizuju obuku i trening talentovanih učenika tokom školske godine, kao i pripreme za međunarodna takmičenja.

"Bh takmičari su tokom proljeća ove godine uspješno prošli seriju IT treninga koje je podržao USAID putem projekta “Partnership for Innovation". Naši najmlađi takmičari, učenici osnovnih škola su također ove godine postigli veliki, do sada najbolji uspjeh, osvojivši dvije bronzane medalje na Juniorskoj balkanijadi koja se održala u Beogradu, u mjesecu junu. Udruženje redovno organizuje kampove za mlade informatičare i sljedeći takav kamp se održava u Sarajevu od 1. do 5. septembra ove godine (Facebook.com/kampBHOI). Sigurno je da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talenat i ostvare slične rezultate u budućnosti", ističu iz Udruženja. 

Podsjetimo, tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi činili su: Rijad Muminović, Elvir Crnčević, Drago Stevanović i Jan Ahmetspahić pod vodstvom Adnana Mehanovića i Nade Vasiljević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza