Lav i lavica od jutros zajedno u trkalištu u RZC Pionirska dolina i zoo vrt

16.04.2014. 13:45 / Izvor: eKapija.ba
Lav i lavica od jutros zajedno u trkalištu u RZC Pionirska dolina i zoo vrt
OTVORI GALERIJU

Petogodišnji lav u RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt jutros je prvi put zajedno sa novopristiglom lavicom boravio u otvorenom dijelu svoje nastambe, odnosno uređenom trkalištu od 1.000 m2.

Petogodišnji lav u RZC “Pionirska dolina“ i zoo vrt jutros je prvi put zajedno sa novopristiglom lavicom boravio u otvorenom dijelu svoje nastambe, odnosno uređenom trkalištu od 1.000 m2. Ako je suditi po situaciji koja je jutros vladala u trkalištu, proces navikavanja lavice i prisustvo lava, kojeg do sada nije poznavala prošao je izuzetno dobro, a brojni posjetioci „Pionirske doline“ u trkalištu će od sada moći zajedno vidjeti i lava i lavicu.

Inače poznato je da je petogodišnji lav Rily, početkom prošle godine u naš zoo vrt stigao iz zoo vrta iz Sofije i da je prvu godinu u istom proveo sam. Početkom ove godine iz zoo vrta iz Osijeka preduzeće “Park“ zahvaljujući sredstvima Općine Centar izvršilo je nabavku sedmogodišnje lavice.

"Prema jutrošnjem ponašanju lava i lavice prilikom prvog susreta može se reći da se „rodila ljubav na prvi pogled“, jer nije postojala nikakva agresivnost niti mužjaka prema ženki, niti obrnuto. Ovo je vrlo značajan projekat i završetak istog za kompletan naš tim koji je obavio cijeli posao, jer treba uzeti u obzir da se radi o egzotičnim životinjama i da naši hranioci, veterinari i uprava zoo centra prvi put rade ovakav posao", kazao je Esad Tajić, upravnik „Pionirske doline“.

Lav i lavica su do jutros boravili u odvojenim dijelovima nastambe, jer je lavica morala u karantinu provesti 30 dana, navići se na novi prostor i ambijent, a osim toga i na prisustvo lava, te su u trkalištu do sada uvijek boravili odvojeno.

Današnji dan i prisustvo lava i lavice zajedno u trkalištu izuzetno je značajan za popularnu „Pionirsku dolinu“ najprije iz razloga što je konačno nakon više od 20 godina jedini bosanskohercegovački zoo vrt ponovo dobio još jednu prijeratnu vrijednost, ali i zbog činjenice što su preduzeće „Park“ i uprava RZC“Pionirska dolina“ uspješno obavili svoj posao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza