Na Prenju se otvara jedan od najljepših biciklističkih parkova u Europi

25.07.2014. 11:08 / Izvor: Dnevni list
Na Prenju se otvara jedan od najljepših biciklističkih parkova u Europi

Turistička organizacija je odlučila pored tematskih kulturno-povijesnih događanja, vjerskog i primorskog turizma, ući u projekte kao što je sportski turizam, koji je sve popularniji u čitavom svijetu.

Međunarodni brdsko-biciklistički maraton pod nazivom ‘Putevima šverca duhana-Tobacco Road’ prvi put bit će održan 17. kolovoza ove godine, što će biti uvertira u svečanost otvaranja Biciklističkog parka Prenj, budući da ”Tobacco Road” najvećim dijelom prolazi kroz tu planinu.

Utrku organiziraju udruženje ‘My Way” Mostar i ”Sport1 Focus Sport” iz Kraljevine Norveške, a imaju punu potporu Sportskog saveza Mostar i Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, koja je financirala kompletan projekt.

Turistička organizacija je odlučila pored tematskih kulturno-povijesnih događanja, vjerskog i primorskog turizma, ući u projekte kao što je sportski turizam, koji je sve popularniji u čitavom svijetu.

”Mi imamo izuzetnu priliku osnovati ovaj vid turizma kod nas, tako da smo u sklopu toga uradili projekt koji smo mi financirali”, kazao zamjenik direktora Turističke zajednice Semin Temim.

U okviru projekta podržat će se kompletna izgradnja parka i bit će održan biciklistički maraton koji će se odvijati od Rujišta do Boračkog jezera. Izgradnja parka je već počela i završit će se do početka maratona. Ovo je tek početak i prva staza koja je u planu izrade. S projektima će se nastaviti i u nadolazećem razdoblju.

”Mogu vam reći da planiramo izgradnju istog parka koji će ići od Mostara do Prozor- Rame”, kazao je Temim.

Park će se uraditi po europskim standardima i imat će suvremene staze. Također je planirana izgradnja mapa u Mostaru, Konjicu i na Rujištu, tako da će svi oni koji žele provesti vrijeme na ovoj lokaciji imati sve obilježeno i naznačeno pri dolasku u park.

Vrijednost ovog projekta je oko 27 tisuća maraka i to ulazi u ovaj prvi dio koji se radi. Ovo je značajan korak za Mostar jer vlada velika zainteresiranost za brdski biciklizam kako od građana, tako i od turista. ”Ovo će biti jedan od najljepših i najdužih mountbike parkova u Europi”, kazao je Temim.

Jedan od organizatora biciklističkog maratona Mili Džiho kaže kako je u pitanju inače tradicionalna utrka koja se održava svake godine. ”Prijava za natjecanje imamo iz Norveške, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a Mostar će također imati svoje predstavnike na ovom događaju”, istaknuo je Džiho.

Novčani fond nagrada iznosi 9 tisuća maraka, a pored njih dodjeljivat će se i bicikla, pehari i medalje te će svi prisutni imati priliku osvojiti neku ”random” nagradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza