Park prirode Tajan: Jedinstvena zelena oaza u BiH

26.07.2014. 09:56 / Izvor: Fena
Park prirode Tajan: Jedinstvena zelena oaza u BiH

Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode Tajan, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena posebna pažnja.

Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode Tajan, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena posebna pažnja.

Područje Parka prirode Tajan, koje se nalazi na tromeđi općinskih zajednica Zavidovića, Kaknja i Vareša, na nadmorskoj visini od 1.297 metara, predstavlja jednu je najatraktivnijih turističkih ponuda.

Ova biserna zelena oaza prebogata je kanjonskim usjecima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima, netaknutom prirodom i endemskim biljkama.

Da se lokalitet Parka prirode Tajan ponudi posjetiteljima kao gotov turistički proizvod i pretvori u atraktivnu turističku destinaciju pobrinuli su se izvanredni poznavaoci ovog područja i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kanatona, koja je u saradnji s Evropskom unijom realizirala projekt uređenja parka prirode, pretvorivši ga u ponudu kojom se kroz “srce na dlanu” nude adrenalinske i avanturističke ture, upotpunjene ponudama ekoturizama, geoturizama i sportskog turizma.

Koliko Park prirode Tajan znači za turizam u Bosni i Hercegovini najbolje govore brojne posjete turističkih grupa i ljubitelja prirode, kojima je u Bosni i Hercegovini i regionu interesantna ova vrsta turizma. Naravno da bi se došlo do planiranog i željenog broja turističkih i rekreativnih posjeta urađeno je puno na uređenju lokaliteta u skladu s normama koje vrijede za slične parkove prirode.

Sanirano je stanje atraktivnog jezera Mašica, zatim uređene i posjetiteljima prilagođene dvije pećine Srednja stijena i Lukina pećina, izgrađene planinske pješačke staze od jezera Mašica do spomenutih pećina i izgrađeni tornjevi za osmatranje divljine i prirodnih ljepota.

U okviru Parka prirode Tajan, što je veoma važno ljubiteljima brdskog biciklizma, uređeno je u skladu s evropskim normama GPS markacijama oko 200 kilometara staza za brdski biciklizam, urađeni profili svih staza za planinarenje i turno skijanje, te izgrađen objekt Turističkog info-centra na Tajanu i postavljena turistička signalizacija. Ono što je najvažnije sigurnost posjetilaca je na izuzetnom nivou, a za potrebe posjetilaca je na raspolaganju deset obučenih planinskih vodiča s međunarodno priznatim certifikatima, koje posjeduje i dodatno licenciranih 11 članova Gorske službe spašavanja.

Lokalitet Tajana je opskrbljen mrežom od 15 mjesta koje pružaju usluga smještaja u prirodi, na principu B/B (noćenje - doručak). Svaki od ovih lokalnih objekta je u direktnoj vezi s terenskim uredom stanice Gorske službe spašavanja, a u okviru Parka prirode Tajan može se iznajmiti specijalizirana sportska, rekreativna i zaštitna oprema, kao što su brdski bicikli, krplje, speleološka oprema i mnogi drugi rekviziti za uživanje u prirodnom okruženju.

Puno toga je do sada urađeno na promociji Parka prirode Tajan s brojnim promotivnim materijalima, među kojima je najviše turističkih i informativnih kataloga, a u vrijeme elektronskih medija urađena je web stranica www.tajan.ba i Facebook stranica. Ovaj lokalitet često se može naći u ponudi na brojnim domaćim i međunarodnim turističkim sajmovima na kojim se posjetitelji obavještavaju o specijaliziranim aktivnostima koje se organiziraju u okviru Parka prirode, kao što su biciklističke XC trke, speleo-kampovi, planinarske trasverzale, fototakmičenja, te planinarska okupljanja.

Nakon učešća na sajmovima i prigodnih promocija česte su i posjete organizovanih grupa turističkih agencija i touroperatora iz regije, tako da su turistički radnici iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije česti gosti Parka prirode Tajan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza