Prva ženska ekspedicija iz BiH u četvrtak ide na Ande

22.07.2014. 13:50 / Izvor: Fena
Prva ženska ekspedicija iz BiH u četvrtak ide na Ande

Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine u četvrtak će krenuti na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.

Prva ženska ekspedicija iz Bosne i Hercegovine u četvrtak će krenuti na Ande, a cilj je uspon na najviši vrh Huaskaran na 6.768 metara nadmorske visine.

Organizator ekspedicije je Planinarsko-smučarsko društvo ''Energoinvest'' .

Članica ekspedicije Hasna Smječanin danas je na konferenciji za medije kazala da je ovo prvi put u historiji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine.

Smatra da će to doprinijeti razvoju bh. planinarstva i vraćanju prijeratnog uspjeha i sjaja.

Ekipu, koja se u protekloj godini pripremala za Huaskaran čine četiri planinarke Hasna Smječanin, Emira Hukić, Daliborka Strika i Aida Muminović, a vođa ekspedicije je Dragan Ilić.

Smječanin je istaknula da će ekspedicija biti realizirana u periodu "suhe" sezone u Andama s trajanjem od mjesec dana.

"Uspon na Huaskaran predstavlja težak i zahtjevan psihofizički poduhvat, potrebni su velika fizička spremnost i adekvatna aklimatizacija. Sve ćemo raditi same, nećemo imati nosače, ali mi smo spremne za to", istakla je.

Vođa ekspedicije Dragan Ilić je kazao da će uspon trajati sedam dana, ukoliko sve bude išlo po protokolu, i da jedina prepreka može biti loše vrijeme.

"Djevojke su godinu dana intenzivno trenirale i odlazak je samo završnica velikog truda", naveo je Ilić.

Članica ekspedicije Emira Hukić je navela da je Huaskaran najviši vrh i najzahtjevniji u tehničkom smislu na koji su se članice ekipe penjale, ali da sve imaju dovoljno iskustva s visinom i s alpinističkim tehnikama.

Naglasila je da su kroz pripreme prošle sve detalje s kojima se nisu susretale ranije te da su osim tehničke pripreme mnogo radile i na kondicijskim pripremama.

Povratak je planiran 21. augusta.

Ande predstavljaju jedan od najviših planinskih lanaca svijeta, gdje je Kordiljera Blanka među najatraktivnijim i najljepšim dijelovima tog masiva.

Planina Huaskaran je najviša planina Perua, a ujedno i najviša planina tropskog pojasa planete Zemlje. Sa 6.768 metara nadmorske visine, Huaskaran predstavlja sjeverni dio lanca i to je šesta najviša planina Južne Amerike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza