Savjeti za bolji san: Prije spavanja napravite opuštajući ritual

22.08.2014. 11:04 / Izvor: Dnevnik.hr
Savjeti za bolji san: Prije spavanja napravite opuštajući ritual

Koliko ste se puta do sada srušili u krevet od umora, a ipak niste mogli zaspati? Osjećate se premoreno, a tijelo vas ne sluša - ne možete se opustiti i utoniti u toliko potreban san?

Koliko ste se puta do sada srušili u krevet od umora, a ipak niste mogli zaspati? Osjećate se premoreno, a tijelo vas ne sluša - ne možete se opustiti i utoniti u toliko potreban san? Dok se s jedne strane borite s onim što ste danas trebali, a niste uspjeli napraviti, vaš sutrašnji popis obaveza postaje sve duži.

Mnogo je razloga zašto imate poteškoće sa snom. No, umjesto da razbijate glavu pokušavajući saznati koji su, isprobajte nekoliko savjeta koje nudi The Huffington post. Moguće je da se problem riješi sam od sebe.

1. Ostavite dovoljno vremena za spavanje

Iako brojka varira od osobe do osobe, stručnjaci kažu kako je većini ljudi svakodnevno potrebno 7 do 8 sati sna. Premalo spavanja može uzrokovati manju učinkovitost i koncentraciju, a može biti rizično i za vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna može uzrokovati gubitak apetita i debljanje. Nosi i rizike od pojave dijabetesa, smanjenjenog imuniteta i depresije. Ukoliko pokušavate spavati manje, svaki tjedan postupno skraćujte vrijeme spavanja za 15 minuta. Sve dok ne otkrijete koliko vam je sna potrebno da se ujutro osjećate svježi i odmoreni.

2. Neka u vašoj sobi vlada opuštajući ugođaj

Ukoliko vam je soba zatrpana knjigama koje treba pročitati, papirima koje treba pregledati i prljavim rubljem koje treba oprati, bit će stalan podsjetnik na vaše obaveze. Uzmite 15 minuta dnevno i raščistite nered. Od svoje spavaće sobe napravite prostor koji zove na opuštanje i odmor.

3. Ujutro pospremite krevet

Mnogo je primamljivije ići na spavanje u uredan krevet, nego kada se - od razbacanih plahti, pokrivača i jastuka - čini da u njemu za vas nema mjesta.

4. Krevet rezervirajte samo za san i seks

To će pomoći vašem umu da krevet poveže s relaksacijom i odmorom. Za gledanje televizije, pričanje na telefon, jedenje i upotrebu računala, pronađite neko drugo mjesto.

5. Prije spavanja napravite opuštajući ritual

Jedan sat prije odlaska na spavanje ugasite televizor i računalo. Ne odgovarajte na telefonske pozive. Umjesto toga, upustite se u aktivnost koja vas opušta - pripremite toplu kupku, prolistajte omiljeni magazin ili čitajte knjigu.

6. Neka vam u sobi preko noći bude hladno

Za većinu ljudi, sobna temperatura optimalna za san je između 18 i 19 Celzijevih stupnjeva.

7. U popodnevnim satima i kasno navečer izbjegavajte kofein

Zbog kofeina, čaja, čokolade i šećera, mogli biste biti previše napeti da utonete u san.

8. Izbjegavajte vježbanje kasno navečer

Vježbanje je izvrsna pomoć za poteškoće pri spavanju, ali naporan trening mogao bi vas držati budnima cijelu noć. Međutim, opuštena šetnja nakon večere mogla bi biti prava stvar koja će vas opustiti vaše tijelo i um.

9. Prije spavanje izbjegavajte alkohol i prezačinjenu hranu

Iako bi vam kapljica nekog pića mogla pomoći da zaspete, zbog toga biste mogli spavati isprekidano ili se probuditi nakon nekoliko sati sna. Ne jedite začinjenu i onu hranu za koju znate da vam uzrokuje žgaravicu ili probavne smetnje.

10. Ako ste se našli na zabavi i pijete alkohol, ne zaboravite uz to piti i vodu. Ponesite je i sa sobom u krevet.

Tako se nećete morati ustajati iz kreveta, ako se usred noći probudite dehidrirani.

11. Uzmite nekoliko minuta i sastavite sutrašnji popis obveza

Vaš će um tako znati da je sve spremno za idući dan, pa će vam i jutra biti mirnija.

12. Pokraj kreveta držite bilježnicu i kemijsku olovku

Ako se probudite usred noći i počnete misliti o stvarima koje trebate napraviti sutra, zapišite ih u bilježnicu. Tako ćete se riješiti bojazni da ih se ujutro više nećete sjetiti i lakše ćete opet utonuti u san.

13. Ako nakon 20 minuta ležanja niste zaspali, ustanite iz kreveta i pronađite opuštajuće mjesto za čitanje.

Ne posežite za mobitelom ili računalom, ne palite televizor. Radite ono što zahtijeva misaoni napor ili jednostavno gledajte u sat na zidu. Kada ponovno osjetite umor, vratite se u krevet.

14. Izbjegavajte ili smanjite popodnevni san na najviše 30 minuta, bez obzira koliko ste spavali prošlu noć.

Prekasno ili predugo popodnevno spavanje može vas koštati još jedne besane noći.

15. Pođite na spavanje i probudite se svaki dan u isto vrijeme.

Ukoliko vam to postane rutina, vaše će tijelo naučiti prepoznati vrijeme za san i za buđenje te na njih prikladno reagirati. Nemojte nadoknađivati manjak sna tijekom radnog tjedna tako da vikend provedete spavajući.

Usredotočite se na jedan savjet cijeloga tjedna. Kada vam njegovo ispunjavanje postane navika, dodajte novi. Provjerite pomaže li vam to što radite da se opustite i lakše zaspete. Ako još uvijek patite od nedostatka sna, razgovarajte sa svojim liječnikom. Kronična nesanica, prestanak disanja u snu ili sindrom nemirnih nogu izliječivi su samo uz pomoć stručnjaka.

Ako promijenite navike, primijetit ćete velike promjene u kvaliteti vašega sna. Tako će uzrečica "Na noge lagane!" za vas dobiti potopuno novo značenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza