Tunel spasa u ovoj godini obišlo oko 90.000 posjetilaca

21.12.2014. 13:19 / Izvor: Fena

Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, poznat još kao Tunel spasa, ove je godine obišlo oko 90.000 posjetilaca iz svih krajeva svijeta.

Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" kod Međunarodnog aerodroma Sarajevo, poznat još kao Tunel spasa, ove je godine obišlo oko 90.000 posjetilaca iz svih krajeva svijeta, što pokazuje da je posjećenost u odnosu na prošlu godinu veća za pet do šest posto - istaknuo je u razgovoru za Agenciju FENA Irfan Gazdić iz ovog kompleksa.

Govoreći o godini na zalasku i ostvarenim projektima, on je naveo da su planirane aktivnosti za ovu godinu uspješno realizirane, uprkos brojnim događajima koji su uticali na generalno smanjenje broja turista u BiH.

Tu prvenstveno misli na socijalne nemire u februaru, a potom i vremenske nepogode u maju koje su uzrokovale nezapamćene poplave u BiH.

"S obzirom na to da je zbog tih okolnosti postojala bojazan da aktivnosti koje je Fond memorijala planirao sa Spomeničkim kompleksom Ratni tunel "D-B" za 2014. godinu neće uspješno realizirati, ipak na koncu godine možemo reći da je gotovo sve što je isplanirano uspješno realizirano i da ovu godinu možemo ocijeniti veoma uspješno. Tu prije svega mislimo na planirani broj turista koji su posjetili kompleks", kazao je Gazdić.

Od najvažnijih događaja realiziranih u kompleksu izdvojio je tradicionalnu manifestaciju kojom se obilježava godišnjica prokopavanja Tunela, kao i projekt "Dani otvorenih vrata" gdje je u saradnji s općinama u KS-u dovedeno oko 4.000 učenika devetih razreda osnovnih škola s teritorije Kantona Sarajevo da besplatno posjete kompleks.

Gazdić smatra da je teško reći iz koje zemlje dolazi najveći broj turista na SK Ratni tunel "D-B", napominjući da se uz tradicionalno najbrojniju posjetu turskih, italijanskih i hrvatskih turista ove godine može primijetiti znatno povećanje broja turista iz Kine, Australije, SAD-a i Latinske Amerike.

"Ono što turiste najviše impresionira svakako jeste sam tunel. Dakle, iskustvo prolaska kroz inicijalnih 25 metara tunela, koliko u ovom trenutku imamo u ponudi, bez konkurencije predstavlja najveću atrakciju za turiste" ocijenio je.

Za iduću godinu Fond memorijala, pod čijim okriljem djeluje ovaj kompleks, planira puštanje u funkciju novonapravljene videosobe s oko 300 sjedećih mjesta u punom kapacitetu.

Plan je također i proširenje ponude na kompleksu. Tu se prije svega misli na postavljanje stalne postavke poligona za upozoravanje od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

"Osnovni plan za 2015. godinu svakako je održati tendenciju rasta posjetilaca, ali prije svega očuvanje historijske i spomeničke vrijednosti tunela kroz niz kulturnih i naučnih projekata", zaključio je Gazdić razgovor za Fenu.

Spomenički kompleks Ratni tunel "D-B" u javnosti je s pravom poznat kao Tunel spasa, jer je upravo to i bila njegova misija za građane Sarajeva tokom opsade 90-ih godina prošlog stoljeća.

Muzej u njegovom okrilju posjeduje više od 500 eksponata različitog karaktera. I sam tunel je eksponat, s kolicima, alatima i improviziranim plastičnim cipelama za izgradnju tunela, raznom municijom, dnevnicima koji su vođeni tokom izgradnje, fotomonografijom, te brojnim dokumentima, kao i kuća Kolara jer predstavlja autentičan ulaz u kompleks ratnog tunela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza