U BiH i regiji ovo je najkišovitije ljeto u povijesti

29.07.2014. 10:57 / Izvor: Večernji List
U BiH i regiji ovo je najkišovitije ljeto u povijesti

Bh. građani više se i ne sjećaju dana bez kišnih oblaka. Ljeto koje postoji, ali samo na papiru, donijelo je probleme u cijeloj BiH, ali i regiji. U Bosanskoj Kostajnici bujične vode poplavile su u nedjelju navečer više od sto kuća i tvrtki.

Bh. građani više se i ne sjećaju dana bez kišnih oblaka. Ljeto koje postoji, ali samo na papiru, donijelo je probleme u cijeloj BiH, ali i regiji. U Bosanskoj Kostajnici bujične vode poplavile su u nedjelju navečer više od sto kuća i tvrtki. Samo nekoliko minuta bilo je dovoljno da se kanali i potoci s vodom izliju i izazovu štetu na objektima. Glasnogovornik Općine Kostajnica Aleksandar Pašić kazao je da je u 15 minuta voda prodrla u veći broj objekata nego tijekom svibanjskih poplava. Mještani ističu da je voda iza sebe ostavila blato i otpad. Situacija je bila teška i u Čapljini gdje su vatrogasci iz nekoliko kuća u gradu izvlačili vodu. Također, pod vodom je zaglavilo i nekoliko automobila, piše Večernji list.

Kiša do konca mjeseca

Meteorolog Željko Majstorović ističe da nas ovakvo promjenjivo i nestabilno vrijeme čeka i sljedećih dana mjeseca, ali i u prvim danima kolovoza. O pričama o ovom srpnju kao najkišovitijem u povijesti mjerenja, Majstorović ističe. „Količina oborina bit će nešto veća od prosjeka“, tvrdi Majstorović za Vecernji.ba. Na detaljnije analize i podrobnije podatke još ćemo pričekati. Rade Popadić iz Crometea tvrdi da će, ne samo srpanj, već i ovo ljeto biti jedno od najkišovitijih od početka meteoroloških mjerenja. „Čak i da u kolovozu ne padne ni jedna kap kiše, ovo ljeto bi moglo biti najkišovitije od početka meteoroloških mjerenja. S obzirom da srpanj nije završio, ne možemo sa sigurnošću reći, ali veliki su izgledi da je ovo najkišovitiji srpanj u povijesti mjerenja“, kaže Rade Popadić iz Crometea. On naglašava kako ovog ljeta na Balkanu nema Azorske anticiklone zbog koje su ljeta na ovom području topla, stabilna i sunčana. Ogromna je količina kiše pala.

Munje sijevale regijom

"Ovog ljeta u BiH i regiju iz Velike Britanije i Francuske neprestano dolazi kišno vrijeme koje se danima zadržava iznad ovih prostora", tvrdi. Stoga su određene dijelove BiH ovih dana ponovno pogodile poplave. Uz Bosansku Kostajnicu i Čapljinu, stanovnici Bratunca, Maglaja, Jablanice..., ovih dana su drugi put u nešto više od dva mjeseca morali strepiti za svoju imovinu zbog obilnih kiša koje su izazvale nove poplave. U Hrvatskoj je samo u Zagrebu bilo više od 100 intervencija, Zadar je za vikend plivao pod 200 litara kiše po četvornom metru. Dvije jake pijavice zabilježene su pokraj Orebića i Čiova. U Srbiji kod Čačka olujni vjetar, kiša i tuča poharali su sela. Cijela regija u sred ljeta bori se s nevremenom. Većina poljoprivrednih prinosa je uništena. Objavljen je i podatak da je 26. srpnja u 120 minuta područje Balkana pogodilo čak 7400 munja. A da nas ništa ne smije iznenaditi ovoga ljeta, govore i podaci pojedinih meteorologa da će kolovoz, rujan i listopad biti za 40 do 80 posto topliji od prosjeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza