Una regata u znaku odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada

31.07.2014. 13:41 / Izvor: eKapija.ba

​U utorak, 29.07.2014., okupljanjem učesnika u kampu Martinbrod i svečanim otvaranje, započela je 42. Internacionalna tursitička Una regata, koja ove godine traje četiri dana i zvanično završava 01.08.2014. godine.

U utorak, 29.07.2014., okupljanjem učesnika u kampu Martinbrod i svečanim otvaranje, započela je 42. Internacionalna tursitička Una regata, koja ove godine traje četiri dana i zvanično završava 01.08.2014. godine.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko-sportsko-kulturna manifestacija i centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog okoliša. Odvija se u tri etape, te pored raftinga ovu manifestaciju krase i mnogi drugi kulturno-rekreacioni sadržaji, kao što su Skokovi sa Gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi, te mnogobrojni koncerti afirmisanih izvođača i bendova.

Ove godine, po prvi put, tokom trajanja Internacionalne turističke Una regate, a zahvaljujući podršci Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, svi učesnici regate biti će u mogućnosti da selektivno odlažu ambalažni otpad. Naime, Ekopak je, u saradnji sa komunalnim preduzećima „Komrad“ iz Bihaća i „10. juli“ iz Bosanske Krupe obezbijedio kontejnere za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada (papir, staklo i plastiku), a koji će biti postavljene na četiri lokacije regate: Martinbrod, kamp i posjetilačka zona Štrbački buk, Bihać (Gradski otok) i Bosanska Krupa. Ekopak će sav prikupljeni ambalažni otpad tokom regate transportovati i predati na dalju obradu i recikalžu, čime će se izbjeći dodatno zatrpavanje deponija, a ambalažni otpad će dobiti novu vrijednost.

Ekopak sa radošću podržava sve projekte koji imaju za cilj ukazati na značaj odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, te zaštitu prirodnih resursa. Zbog toga je ove godine sa zadovoljstvom podržao realizaciju 42. Internacionalne turističke Una regate.

 „Sretni smo da smo ove godine uz 'Internacionalnu turističku Una regatu', kao prijatelj manifestacije koja promoviše potencijale rijeke Une i prirodnog okoliša. Ekopak je tokom trajanja regate obezbijedio infrastrukturu, kontejnere za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, koji će po okončanju manifestacije biti predat na dalju obradu i reciklažu. Želja nam je ukazati javnosti da životni vijek otpadne ambalaže ne završava potrošnjom proizvoda. Naprotiv, reciklažom ambalažnog otpada dajemo mu novu vrijednost i upotrebu, te reduciramo odlaganje otpada na deponijama. Posebno nas raduje činjenica da je Općina Bihać prava općina u FBiH u kojoj je u saradnji sa Ekopakom simuliran europski model upravljanja ambalažnim otpadom po principu 'produžene odgovornosti proizvođača', čime su stvoreni uslovi za uspostavljanje održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom, te potaknut razvoj ekološke svijeti. Ekopakov cilj je da u narednom periodu uspostavi efikasan sistem prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u cijeloj  FBiH“, kazala je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Ovogodišnja Internacionalna turistička Una reagata završava u petak, 01.08.2014. zabavnim programom u Bosanskoj Krupi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza