"Air Serbia" od 2015. godine uvodi avionsku liniju Split - New York

27.11.2014. 09:16 / Izvor: Slobodna Dalmacija
'Air Serbia' od 2015. godine uvodi avionsku liniju Split - New York

Zrakoplovi s beogradskog Surčina od ljeta iduće godine letjet će svakodnevno prema Resniku, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb.

Dok “Croatia Airlines” spava poslovnim zimskim snom, kompanija “Air Serbia” žestoko cilja na hrvatsko tržište, ali i još dalje, preko oceana. Kako saznaje Slobodna Dalmacija, vlasnici beogradske tvrtke, svjetski aviodiv “Etihad Airways” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, razmatra mogućnost da se u drugoj polovini 2015. godine uvede avionska linija Split - New York, ali preko Beograda.

U upravi srbijanske kompanije za sada ne žele o tome previše govoriti. Očekivano, treba razmotriti sve računice takvog interkontinentalnog pothvata, ali i prije prvog leta dobiti sve potrebne dozvole zrakoplovnih vlasti SAD-a.

"Kada je riječ o našim prekooceanskim letovima, u tijeku je ispitivanje izvodljivosti projekta i već smo više puta javno priopćili da se nadamo da ćemo moći uspostaviti letove do kraja 2015. godine. Međutim, još uvijek je rano za neke konkretnije najave", kaže Arsen Rudan, glasnogovornik “Air Serbije”.

Zrakoplovi s beogradskog Surčina od ljeta iduće godine letjet će svakodnevno prema Resniku, Dubrovniku i Puli, a dvaput dnevno i za Zagreb.

Srbija je, inače, dobila dozvolu za izravne letove do sjevernoameričkog kontinenta od druge polovine 2015. godine. Međutim, linije do gradova u SAD-u moraju pričekati i dodatne procjene američkih vlasti.

Prvi korak prema direktnim letovima za SAD poslije 20 godina ne znači da je to kraj posla. Kompanije i zračne luke s kojih bi polijetali zrakoplovi, u ovom slučaju Split i Beograd, prolaze dodatne provjere.

Čeka se i zeleno svjetlo američkog ministarstva prijevoza, koje procjenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s kompanijama iz SAD-a. Zadnji korak je potvrda za zrakoplove koji moraju ispunjavati uvjete za prekooceanske letove, ali budući da vlasnik “Air Serbije” raspolaže s ozbiljnim kapitalom, to neće biti ni najmanji problem.

Pojačanje’ od milijardu USD

‘Air Serbia’ ima flotu od 10 uskotrupnih i četiri turboprop putnička zrakoplova. Kompanija je nedavno potvrdila svoju narudžbu za 10 airbus zrakoplova tipa A320 neo, ukupno vrijednih milijardu dolara. ‘Etihad’ je jedna od najboljih firmi u svojoj branši u svijetu, a preveze 10 milijuna putnika godišnje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti