Agrona pokreće projekat poticaja proizvodnje i otkupa kornišona u BiH

26.02.2015. 11:03 / Izvor: eKapija.ba
Agrona pokreće projekat poticaja proizvodnje i otkupa kornišona u BiH

Firma Agrona d.o.o. Živinice u kooperaciji sa firmama Brams i Voćarpromet, u periodu januar-mart 2015 godine, organizuju niz skupova širom Bosne i Hercegovine namijenjene poljoprivrednicima koji se bave ili namjeravaju baviti uzgojem kornišona.

Firma Agrona d.o.o. Živinice u kooperaciji sa firmama Brams i Voćarpromet, u periodu januar-mart 2015 godine, organizuju niz skupova širom Bosne i Hercegovine namijenjene poljoprivrednicima koji se bave ili namjeravaju baviti uzgojem kornišona. Na skupovima se prezentuju mogućnosti i načini poslovne saradnje između kooperanata i firme Agrona.

"Do sada smo obišli općine i opštine Zavidović, Maglaj, Žepče, Tešanj, Teslić, Goražde, Hadžići, Srebrenik, Jelah, Tuzlu i Bosanski Brod. U narednom periodu nastavljamo sa prezentacijama na kojima nastojimo podstaći poljoprivrednike da iskoriste potencijale uzgoja kornišona i obezbijede svojim porodicama sigurnu egzistenciju baveći se ovom prosperitetnom poljoprivrednom  granom", izjavila je Ismeta Jakupović, direktorica firme Agrona.

U februaru i martu najavljeni su skupovi u Živinicama, Bijeljini, Trebinju, te ostalim mjestima u BiH koji imaju potencijala za uzgoj ove sorte delikatesnih krastavaca.

Za tekuću godinu  planirana je proizvodnja od 3.000 tona kornišona namijenjena prerađivačkim kapacitetima Adriatic Grupe i plasmanu na tržište EU. Strategija Agrone je da stimulira uzgoj krastavca na području Bosne i Hercegovine, te na taj način uposli veliki broj domaćih kooperanata.

Agrona d.o.o. je firma sa sjedištem u Živinicama i nalazi se u 100% vlasništvu  Adriatic Grupe. Firma Agrona se bavi organizacijom, otkupom i preradom krastavca A klase, kornišona.

Pored firme Agrona d.o.o. Živinica, grupaciju Adriatic čine firma Brajlović GmbH Vienna, Brams d.o.o. Sarajevo, Natura GmbH Stuttgart, Adriatic UK Ltd. London, Natura food d.o.o. Bijeljina, te marketinška i PR agencija PRicha Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti