Alma Mušić iz kompanije LUK savjetuje: Kako spremno dočekati grijnu sezonu

01.10.2014. 09:39 / Izvor: eKapija.ba
Alma Mušić iz kompanije LUK savjetuje: Kako spremno dočekati grijnu sezonu

Kako spremno dočekati sezonu grijanja, koje su alternative za grijanje na plin, kako uštediti na režijskim troškovima? Odgovore smo dobili u razgovoru sa Almom Mušić, Marketing&PR menadžerom kompanije LUK.

Kako spremno dočekati sezonu grijanja, koje su alternative za grijanje na plin, kako uštediti na režijskim troškovima?

Samo za čitaoce eKapija.ba portala na ova pitanja odgovara Alma Mušić, Marketing&PR menadžer kompanije LUK, Centra za gasnu opremu, vodovod, grijanje, klimatizaciju i ventilaciju, obnovljive izvore energije, keramiku i sanitarije, te suhu gradnju.

Kompanija LUK slovi za jednog od lidera na tržištu iz oblasti grijanja, sanitarija i vodoopreme, možete li podijeliti s nama nove trendove, koji su energenti najpopularniji u bh. domaćinstvima?

- Generalno, postoji interes za obnovljivim izvorima energije, odnosno iskorištenju sunčeve energije, toplote zraka, vode ili zemljišta. Vjerujemo da će u narednom periodu, posebice ukoliko se primjena ovih sistema bude subvencionirala, doći do još većeg iskorištenja obnovljivih izvora energije. Međutim, trenutno su u našim domovima najzastupljeniji: plin, čvrsto gorivo, pelet i struja.

Pelet je jako popularna tema u zadnje vrijeme, šta nam možete reći o tome?

- Kotlovi na pelet su definitivno, pored konvektora, jako popularni u zadnje dvije – tri sezone grijanja. Najčešća pitanja su: kako odabrati snagu kotla i koliko troši? Za odabir kotla preporučujemo savjetovanje sa LUK tehničkom podrškom, u najbližoj LUK Poslovnici, a sama potrošnja goriva prvenstveno zavisi od stanja objekta. Elementi koji dodatno najviše utiču na potrošnju peleta su: kvalitet izolacije objekta, kvalitet prozora, zagrijavana površina, željena temperatura u pojedinim prostorijama, spoljašnja temperatura, period zagrijavanja, kvalitet peleta. Neki od proizvođača kotlova su došli do ovakvih pokazatelja:

Kotao do 20 kW troši u prosjeku od 3- 6 tona za jednu grijnu sezonu.

Kotao do 35 kW troši u prosjeku 4-8 tona za jednu grijnu sezonu.

Kotao do 50 kW troši u prosjeku 5-10 tona za jednu grijnu sezonu.

O čemu voditi pri kupovini kotlova, radijatora i ostale opreme za grijanje, u čemu ljudi najviše griješe pri kupovini i instalaciji sistema za grijanje?

- Prvi korak bi trebao ustvari biti „utopljavanje objekta“, odnosno smanjenje toplotnih gubitaka. Kvalitetna izolacija i stolarija značajno doprinose gubitku toplote. Zatim, vječno pitanje - odabir energenta... Prema našim podacima, trend je prelaska sa plina na kotlove na čvrsto gorivo i pelet, tamo gdje uslovi dozvoljavaju, a u gradskim regijama kupci se odlučuju za alternativne sisteme grijanja na struju, pomoću eloBlockova, konvektora ili klima.

Zatim treba odabrati optimalnu snagu kotla ili bojlera, kvalitetnu ostalu opremu, te u konačnici pouzdanog izvođača radova. Kad ovako sagledate problem, uvođenje sistema grijanja u dom nije uopšte jednostavan projekat.

Posve ste u pravu, imate li neki dodatni savjet za građane koji uvode grijanje?

- Mi u LUK-u smo svjedoci raznih nepravilnosti i loših tehničkih praksi na terenu, te imamo profesionalnu i moralnu obavezu da kupcima skrenemo pažnju na neke od loših praksi:

•      Zaista, pazite šta kupujete, evo najsvježiji primjer iz prakse: prema pravilnicima tehničke struke debljina stjenke bakrene cijevi, koja se koristi u instalacijama grijanja, mora iznositi 1 mm (sa 10% dozvoljenog odstupanja). Danas imamo slučajeve da kupci vođeni uštedom, a neznajući ova pravila, kupuju cijevi čak i od 0.6 do 0.7 mm debljine stjenke. Ovakve cijevi znaju biti i vidljivo porozne, dolazi do curenja plina i nerijetke su nesreće sa ozbiljnim posljedicama.

•      Nadalje, za izvođenje radova angažujte ovlaštene, certificirane instalatere i servisere, tražite preporuke za instalatere od kredibilnih izvora. Ovi izvođači imaju potrebna znanja i alate za izvođenje radova i pružanje daljeg servisa od strane proizvođača opreme, u suprotnom, kupac ostaje bez garancije za izvedene radove.

Naravno za sve potrebne informacije i tehničko savjetovanje na raspolaganju su educirane kolege u svim LUK Poslovnicama / Sarajevo Stup, Sarajevo Grbavica, Mostar, Visoko, Tuzla, Banjaluka/.

Jako korisne informacije, no pored toga, čitaocima je veoma interesantno kako uštediti na računima za grijanje ove zime?

- Uštede su uvijek dobrodošle, evo samo neki od interesantnih podataka:

60 - 70% režijskih troškova odnosi se samo na grijanje.

Gubici topline kroz prozore i vanjski zid čine prosječno70 % ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi.

Toplinskom izolacijom kuće mogu se smanjiti računi za grijanje za 50 do 80 %.

LUK SAVJETI ZA MANJE RAČUNE ZA GRIJANJE!

Postavite termostatske radijatorske ventile na radijatore i možete postići uštedu energije do 20%. Investirajte u termostat koji možete programirati kako želite, primjera radi u prostorijama u kojima boravite, preporučuje se temperatura oko 20°C, u spavaćim sobama oko 18°C, u kupatilu 23°C, a u kuhinji 17-21 °C. Jednom godišnje servisirajte kotao, redovno čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Za servisiranje angažujte ovlaštenog servisera. Važno je i redovno prozračivati radijatore. Zrak u radijatoru povisit će troškove grijanja čak za 15%. Ako je kotao smješten u podrumu koji nije grijan, cijevne instalacije centralnog grijanja trebalo bi zaštititi navlakama toplinskog izolatora.

Šta je LUK  pripremio za naredni period? Nudite čitav paket opreme za grijanje, sve sa poklonima za kupce?

- Potrudili smo se da spremni dočekamo sezonu grijanja, spremni sa kompletnim asortimanom, povoljnim cijenama i kupovnim olakšicama za naše kupce. LUK kupci imaju povjerenje u naš brend i sa sigurnošću kupuju kvalitetnu robu. Nadalje, ove godine smo otišli korak dalje i osmislili smo brojne akcije namijenjene kako krajnjem kupcu, tako i instalaterima centralnog grijanja.

eKapija: Recite nam nešto više o tim akcijama?

- Nebrojeno puta smo savjetovali svoje kupce da investiraju u sistem sigurnosti, ali često su kupci limitirani budžetom i kupuju samo osnovne elemente sistema za grijanje. Zato smo ove godine pripremili akciju u sklopu koje poklanjamo alarm za ugljen monoksid! Pored toga, uz kupovinu kompletnog sistema za grijanje poklanjamo usisivač za pepeo, za lakše čišćenje i održavanje kotla.

Nismo zaboravili ni naše partnere, provjerene instalatere grijanja, kojima prema određenim uslovima, poklanjamo radna odijela sa natpisom „PRAVI MAJSTOR“.

I na kraju, svi željno iščekujemo dolazak grijanja u stanove, imate li neki dodatni savjet?

- Toplo savjetujemo sugrađanima da izvrše godišnji servis instalacija, naravno uz angažman ovlaštenog servisera. Na kraju preporuka, uvijek tražite informaciju više, posebno kada se radi o komplikovanim i tehničkim savjetima. Imajući u vidu povećane potrebe kupaca, mi smo odlučili da produžimo radno vrijeme u sezoni grijanja u LUK Poslovnicama u Sarajevu (Grbavica i Stup), od 08 do 18 h, kako bismo bili na raspolaganju svim kupcima.

Za dodatne info obratite se na:

lukavakupovina@luk.ba

facebook.com/LUK.Grupacija

Razgovarala: Aida Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti