Amerikanci zainteresirani za informatičke, energetske i proizvodne sektore

31.01.2015. 08:07 / Izvor: eKapija.ba
Amerikanci zainteresirani za informatičke, energetske i proizvodne sektore

Uslovi privređivanja u BiH nisu se bitno promijenili od 2001. godine. Američka privredna komora u BiH u prošloj godini povećala članstvo za 15 posto. Amerikanci žele poboljšanje investicijske klime u našoj zemlji.

Američki privrednici, koji su već prisutni u BiH, smatraju da je, s obzirom na stepen razvoja društva, isplativo investirati u rast podinvestiranih perspektivnih grana kao što su informatički, energetski, zdravstveni, uslužni, te proizvodne sektore, izjavila je za Poslovni portal eKapija.ba predsjednica Američke privredne komore u BiH (AmCham) Mirna Milanović Lalić.

Podsjetila je da su američki privrednici očekivali dobrodošlicu njenim investicija od domaćih vlasti, s obzirom na veliku nezaposlenost i nizak stepen razvoja privrede.

"Nakon početnog entuzijazma u mogućnostima zemlje sa velikim pirodnim resursima,  educiranih radnom snagom koja govori strane jezike, dobrog geografskog položaja, investicije su izložene značajnim rizicima, koji se uglavnom svode na pravnu nesigurnost, netransparentnost poslovanja, duge birokratske procedure pri dobijanju raznih vrsta dozvola, nejasna hijerarhija eskalacije problema između nivoa vlasti,  diskriminacija privatnih u odnosu na državne kompanije, te krive predodžbe velikog broja ljudi o tome kakav status u društvu predstavlja pojam uspješnosti", pojasnila je Milanović Lalić.

Kazala je da unatoč svemu navedenom, ipak postoje pozitivni i uspješni primjeri američkih kompanija u BiH.

"Kompanije se još nadaju i rade na poboljšanju investicijske klime, čime pomažu BiH na putu ka euro-atlanskim integracijama, što je svakako proces koji nepovratno rješava mnoge od problema s kojima se građani ove zemlje i investitori danas svakodnevno suočavaju", dodala je Milanović Lalić.

Govoreći o tome kako američki privrednici doživljavaju BiH, predsjednica AmChama u BiH rekla je da oni koji nisu imali prilike investirati u BiH, uglavnom našu zemlju vide kroz iskustva američkih kompanija prisutnih u BiH, Amchama i Ambasade SAD u Sarajevu.

"Zasad i dalje šaljemo blago optimistične poruke u toj komunikaciji, u očekivanju većih pozitivnih pomaka koji bi zasigurno privukli znatno veći broj američkih kompanija da uz garantiranu dugoročniju stabilnost značajnije investiraju u zemlji, podižući konkurentnost zemlje i otvaraju nužno potrebna radna mjesta", objasnila je Milanović Lalić.

Puna podrška jačanju lokalne ekonomije

Prema njenim riječima, nedavni sastanak novoimenovane ambasadorice SAD u BiH Maureen E. Cormack sa predstavnicima Američke privredne komore u BiH dokazuje opredijeljenost Ambasade SAD-a da pruži punu podršku jačanju lokalne ekonomije i AmCham aktivnostima usmjerenim na poboljšanje poslovne klime u BiH.

"Na sastanku smo imali priliku podijeliti dosadašnja iskustva pojedinih članica AmCham u BiH i iznijeti niz izazova sa kojima se susreću pojedine kompanije. Saglasni smo u tome da trenutno stanje ne ohrabruje strane investicije i da je neophodno da se uklone administrativne prepreke i osigura jednak tretman za sve učesnike na tržištu", kazala je Milanović Lalić.

Rekla je da se uslovi poslovanja od 2001. godine, kada je Američka privredna komora počela sa djelovanjem u BiH, nisu bitno promije nili do danas.

"Ono što je drugačije danas u odnosu na period od prije deset godina su izvori investiranja koji su u trenutku osnivanja AmChama-a BiH pa do 2008. godine bili dostupniji, što se odražavalo i na stanje u BiH", spomenula je predsjednica AmChama u BiH.

Podsjetila je da su direktne investicije u Bosni i Hercegovini u 2013. godini iznosile oko 214 miliona eura.

"Od 2011. godine, kada su zabilježene strane investicije od 357 miliona eura, kontinuirano bilježimo pad što nije slučaj sa zemljama u okruženju. Investicija je jako malo, a to možemo pripisati više faktora među kojima su kompleksni državna struktura, odnos državnih organa prema privredi i nedosljednost u provođenju propisa, a u nekih slučajevima i neprovođenje propisa", rekla je Milanović Lalić.

Pomenula je i da su pojedine multinacionalne kompanije, koje su bile članice AmCham odnosno imale osnovana društva u BiH, zatvorene, kao na primjer Procter&Gamble ili MSD.  

Šta je urađeno u prošloj godini

Kazala je da je 2014. godina za Američku privrednu komoru u BiH bila uspješna.

"Izabran je novi Upravni odbor u ljeto prošle godine, nakon čega je dogovoren niz aktivnosti za potrebe članova. U AmCham BiH su formirani komiteti koji okupljaju kompanije iz iste industrije tako da imamo mogućnost za podjelu iskustava i zajednički nastup kada se identifikuje određeni problem", rekla je Milanović Lalić.

Dodala je da je AmCham u BiH od ljeta 2014. godine povećala članstvo za 15 posto.

"Osim velikog broja redovnih sastanaka i inicijativa rezervisanih isključivo za članove, AmCham je realizovao i nekoliko projekata. Izdvojila bih dobrotvorni događaj za pomoć poplavljenim područjima u kome su učestovale gotovo sve članice i šira poslovna zajednica. Prikupljeno je oko 70.000 KM, koje su doznačene kompanijama u Šamcu, Doboju i Doboj Jugu, a odabrao ih je USAID", navela je Milanović Lalić.

Planovi za 2015. godinu

Govoreći o predstojećim aktivnostima, rekla je da u 2015. godini najveći interes i energija će biti usmjerena na sudjelovanje i realizaciju NEW SEE 2015 Initiative.

"Kroz ovu inicijativu, skupa sa ostalih devet AmCham-a iz jugoistočne Evrope, govorit ćemo o novoj viziji i jedinstvenom ekonomskom prostoru, koji čini tržište od 55 miliona ljudi. Očekujemo da će ovom dogođaju prisustvovati svi vodeći strani i regionalni privrednici kao i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i vlada", izjavila je Milanović Lalić.

Dodala je da će biti organizirana i Cybersecurity konferencija, imajući u vidu da začajan broj članvoa Komore dolazi iz IT sektora.

"Inače, većina komiteta ima svoje redovne djelatnosti koje su usmjerene na pozidanje svijesti o pojedinim problemima, edukacije, prijedlozima za prevazilaženje problema", podcrtala je Milanović Lalić.

Spomenula je da Američka privredna komora u BiH trenutno broji 62 člana.

"Članovi komore su strane i domaće kompanije od čijeg rada u BiH imamo višestruke koristi. To su kompanije koje dijele svoja iskustava na lokalnom i međunarodnom tržištu i promovišu dobru poslovnu praksu u našoj zemlji", rekla je predsjednica Američke privredne komore u BiH.

Uvijek može bolje

"Uvijek postoji prostor za veću i bolju saradnju privreda SAD i BiH. To na žalost ne ovisi o privrednicima, već o drugim faktorima, kao što su doprinosi, porezi, regulatorni okvir itd.", zaključila je Milanović Lalić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti