Aplikacija Agencije FI: Kreirajte finansijski izvještaj kroz jedan program

02.06.2014. 10:43 / Izvor: eKapija.ba
Aplikacija Agencije FI: Kreirajte finansijski izvještaj kroz jedan program

Agencija FI kreirala je aplikaciju pravnim subjektima koji vode svoje finansije prema kontnom planu za privredna društva ili udruženja, kojom se omogućava izrada završnih i periodičnih finansijskih izvještaja,

Agencija FI kreirala je aplikaciju pravnim subjektima koji vode svoje finansije prema kontnom planu za privredna društva ili udruženja, kojom se omogućava izrada završnih i periodičnih finansijskih izvještaja, u cilju poboljšanja tačnosti i kvalitete ovog procesa. Tako je ova agencija kreirala program koji korisniku omogućava kompletnu izradu finansijskog i poreskog izvještaja na jednom mjestu, koristeći samo jednu aplikaciju.

"Softver je sastavljen iz mnogo komponenti, međutim one se mogu svrstati u tri glavne kategorije: komponenta koji služi za unos podataka iz analitičkog bruto bilansa, komponenta za kreiranje finansijskih izvještaja u fizičkoj tj. printanoj formi, na osnovu unešenih podataka i komponenta za kreiranje xml fajla koji je obavezan uz predaju finansijskih izvještaja", kaže za eKapija.ba Dino Pašič, osnivač Agencije za informacione uslužne djelatnosti FI Agencija Sarajevo.

Softver je namijenjen računovođama, bilo da su samostalne računovođe, zaposleni u nekoj firmi ili računovodstvenim servisima.

Iako je tek nedavno počela sa radom, ova firma je već privukla pažnju nekoliko renomiranih preduzeća, kao i računovodstvenih servisa. Neki od njihovih korisnika su Agencija AFIP d.d Sarajevo, Oslobođenje d.d, JKP "RAD" d.o.o Ključ, JKP "VITKOM" d.o.o, Info - sustavi d.o.o Ljubuški i drugi.

"S obzirom da su naša agencija kao i produkt relativno novi na tržištu, te naši marketinški kapaciteti skromni, još uvijek nismo uspjeli prezentovati FIPS cjelokupnoj ciljanoj populaciji. Međutim, kupci našeg programa, kao i računovođe i pravni subjekti kojima smo imali priliku objasniti i pokazati prednosti FIPS-a, jako su zadovoljni mogućnostima našeg programa i radom Agencije FI, što se može i vidjeti na osnovu povratnih informacija koje smo od njih dobili i objavili na našoj web stranici www.finansijskiizvjestaj.ba", kaže nam Pašić.

Za sada se licenca kupuje za period finansijskog izvještavanja, međutim u ponudi spremaju nove tipove licenci, o kojima će korisnici biti blagovremeno obavješteni.

Kako nam kažu, trenutno u ovoj firmi rade na razvoju programa za izradu finansijskih izvještaja za tržište Republike Srpske.

Na pitanje koja je misija i vizija firme, Pašić odgovara: "Iako će neki reći da vodimo bitke sa vjetrenjačama, naša vizija je poboljšati kvalitet finansijskog izvještavanja za početak na nivou FBiH, pa onda i na nivou cijele države".

Neki od njihovih prioriteta su: olakšati računovođama kreiranje finansijskih izvještaja u tehničkom smislu, dajući im više vremena da vode računa o tačnosti podataka, omogućiti kreiranje finansijskih izvještaja kroz jedan program - FIPS, čime će se smanjiti vrijeme i procenat greške prilikom prebacivanja podataka kroz više drugih programa, kakvo je trenutno postojeće i najčešće primjenjivano rješenje. Pored toga cilj im je povećati tačnost kreiranih izvještaja, jer su u FIPS-u zastupljene sve formule koje se koriste prilikom kontrole u AFIP-u i FIP-u.

U narednom periodu planiraju pristupiti svim potencijalnim korisnicima FIPS-a, te im pokazati mnoge prednosti ovog programa, koje se ogledaju u naprednim tehničkim i računovodstvenim rješenjima.

A.Š.

O programu

Popunjeni obrasci za provjeru koriste iste matematičke i logičke kontrole koje je Agencija AFIP d.d. Sarajevo iskoristila u svom programu za izradu završnih i periodičnih obračuna, čime je tačnost finansijskog izvještaja zagarantovana. Program također omogućava učitavanje prošlogodišnjeg .xml filea, čime će se automatski popuniti kolona prethodna godina, a time korisniku uštediti vrijeme, koje bi inače potrošio na prekucavanje ovih podataka. Na samom kraju izrade finansijskog izvještaja, program agencije FI omogućava štampanje popunjenih obrazaca i snimanje istih u .xml format koji je Agencija AFIP d.d. Sarajevo propisala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti