Autoput Glamočani – Mliništa: Zeleno svjetlo za pregovore sa Kinezima

21.11.2014. 11:14 / Izvor: Fena
Autoput Glamočani – Mliništa: Zeleno svjetlo za pregovore sa Kinezima

Vlada RS-a dala je saglasnosti na Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Glamočani – Mliništa između „Autoputeva RS-a i "Synohidro corporationa ltd" Kina.

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Informaciju o analizi stanja projekta "Autoput Glamočani – Mliništa" te ovlastila Javno preduzeće "Autoputevi RS-a" da nastavi pregovore sa kineskom kompanijom „Synohidro corporation ltd.“ sa sjedištem u Pekingu za izgradnju autoputa Glamočani – Mliništa, dionica Glamočani – put AVNOJ-a, u dužini 62 km.

Na sjednici je zaduženo i Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija RS-a da preduzmu sve radnje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a s ciljem zaključenja međunarodnog kreditnog ugovora između BiH i kineske „Eksport – import Eksim banke“ za izgradnju spomenute dionice.

Od Ministarstva finansija RS-a se traži da nastavi aktivnosti u cilju obezbjeđenja sredstava od Narodne Republike Kine kroz posebne povoljne kredite za finansiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Evrope za realizaciju ovog projekta, saopćeno je iz entitetsle vlade.

Također, Ministarstvo finansija RS-a treba da provede aktivnosti u cilju obezbjeđenja potrebnih sredstava iz Budžeta RS-a za realizaciju projekta.

Vlada RS-a dala je i saglasnosti na Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Glamočani – Mliništa između „Autoputeva RS-a i „Synohidro corporationa ltd“ Kina.

Na sjednici je usvojena i Informacija o ocjeni upravljanja javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti (PEFA) za RS.

Izvještaj o javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti (PEFA) u BiH pripremljen je po saglasnosti Vlade RS-a, Vlade Federacije BiH, Vlade Distrikta Brčko i zajedničkih institucija BiH, za sprovođenjem takve ocjene, kako bi se izvršilo poređenje sistema upravljanja javnim finansijama (PFM).

Ocjenu je radio Tim za ocjenu PEFA Svjetske banke, a rađena je u skladu sa međunarodnim standardima i  prvi put za sve nivoe vlada u BiH.

Izvještaj ima za cilj da se obezbijedi polazna osnova za ocjenjivanje sistema upravljanja javnim finansijama(PFM), te da doprinese preispitivanju postojećih strateških dokumenata iz oblasti unapređivanja upravljanja javnim finansijama, uključujući i strategiju reforme javne uprave.

Zaključkom Vlade RS-a zadužuje se Ministarstvo finansija da originalni Izvještaj o javnim rashodima i finansijskoj odgovornosti (PEFA) u BiH, koja je dostavljena od  Tima Svjetske banke, objavi na sajtu Ministarstva finansija RS-a.

Entitetska vlada usvojila je Informaciju o programu Evropske unije "Fiskalis 2020".

Cilj Programa "Fiskalis 2020“ je da podrži saradnju između poreskih organa i, ukoliko je moguće, ostalih zainteresovanih strana.Ukupno predviđeni iznos sredstava na nivou Programa za sve zemlje korisnice iznosi 234,3 miliona eura.

Kroz program bi se podržala saradnja kroz umrežavanje i razvoj ljudskih potencijala i IT kapaciteta. Vršila bi se razmjena dobrih praksi i operativnog znanja između zemalja članica i drugih zemalja učesnica u Programu kroz edukacije, učešća na konferencijama i slično.

U okviru Programa bi bila finansirana odgovarajuća infrastruktura i sistemi koji dozvoljavaju poreskim upravama u EU da se razviju u potpuno funkcionalne uprave, zasnovane na elektronskom poslovanju.

Vlada RS-a je saglasna sa provođenjem daljih aktivnosti vezano za zaključivanje Sporazuma između EU i BiH o učešću u Programu Unije „Fiskalis 2020“ uz isključivo poštovanje Ustavom definisanih nadležnosti RS-a i njenih institucija u daljem procesu implementacije Programa.

Zadužuju se Ministarstvo finansija i Poreska uprava da redovno informišu Vladu o implementaciji navedenog Programa.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti