Bh. firme podnose apelacije Evropskom sudu za ljudska prava

21.04.2014. 08:14 / Izvor: Oslobođenje
Bh. firme podnose apelacije Evropskom sudu za ljudska prava

​Vlada FBiH usvojila je informaciju Agencije za privatizaciju u FBiH o tužbama protiv kompanija susjednih država iz oblasti namjenske industrije radi naplate potraživanja iz pasivnog podbilansa.

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH o tužbama protiv kompanija susjednih država iz oblasti namjenske industrije radi naplate potraživanja iz pasivnog podbilansa te zadužila Agenciju da informaciju dostavi Vijeću ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Naime, u Republici Srbiji podnesena je 21 tužba, ukupne vrijednosti sporova 60.506.442 dolara, 3.053.005 funti i 278.353,71 eura. U Republici Makedoniji podnesena je jedna tužba, a vrijednost spora je 25.000 eura. U Crnoj Gori podnesene su tri tužbe, ukupne vrijednosti spora 68.733,13 eura. Nadalje, u Republici Hrvatskoj podnesene su tri tužbe, a ukupna vrijednost sporova iznosi 12.976.508 dolara. Od ovoga je pred Evropskim sudom za ljudska prava s 31. 12. 2013. godine podneseno šest aplikacija, ukupne vrijednosti sporova od 9.843.466 dolara i 60.206 eura.

Analizom činjenica iz pregleda stanja po tužbama, a na osnovu informacija dobijenih od angažovanih advokata, očekuje se da sve tužbe budu odbijene. Ovo upućuje na činjenicu da sudovi u državama nastalim raspadom SFRJ ne poštuju odredbe Okvirnog sporazuma o sukcesiji - Anex G kao međunarodnog ugovora u odnosu na domaće zakonodavstvo. Nakon što se iscrpe svi pravni lijekovi pred domaćim sudovima, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije BiH, podnijeće se apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Odbijene tužbe

"Već imamo devet odbijenih tužbi od Ustavnog suda iz Srbije i jednu iz Crne Gore. Devet aplikacija je podnijeto pred Evropski sud za ljudska prava, a u toku je izrada još jedne aplikacije. Pozitivno je što Sud nije odbacio nijednu aplikaciju i što smo dobili bar-kodove vezano za pisanje podnesaka. Jedan predmet je pred Evropskim sudom već duže od dvije godine i očekujem da će se od jeseni riješiti prva presuda", kazao je za Oslobođenje pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH za pasivni podbilans Senad Rahimić. Rahimić je istakao kako očekuje da će se predmeti riješiti pozitivno u korist preduzeća koja su aplikanti jer, kako nam je objasnio, Agencija za privatizaciju se tu ne pojavljuje kao nadležno tijelo jer bi to onda bilo okarakterisano kao međudržavni spor i Evropski sud za ljudska prava tu ne bi bio nadležan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti