BiH bi trebala prilagoditi trgovinski dio SSP-a do kraja 2015.

23.10.2014. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
BiH bi trebala prilagoditi trgovinski dio SSP-a do kraja 2015.

EU ne zahtijeva od BiH da dodijeli Hrvatskoj iste beneficije koje je imala prema pravilima CEFTA-e te navode da Hrvatska više ne uživa koristi u potpunosti liberaliziranih trgovinskih sporazuma sa svojim bivšim partnerima.

U svjetlu raznih komentara u bh. medijima o trenutnim razgovorima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nakon pristupanja Hrvatske, Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika žele razjasniti nekoliko relevantnih pitanja.

Ističu da prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (i njegovog Privremenog sporazuma) između EU i BiH nakon ulaska Hrvatske u EU koja je još uvijek u toku, ne predstavlja bilateralnu aktivnost između BiH i Hrvatske, već pitanje između BiH i svih 28 zemalja članica EU.

Dalje pojašnjavaju da EU ne zahtijeva od BiH da dodijeli Hrvatskoj iste beneficije koje je imala prema pravilima CEFTA-e te navode da Hrvatska više ne uživa koristi u potpunosti liberaliziranih trgovinskih sporazuma (bez ikakvih kvota) sa svojim bivšim partnerima iz CEFTA-e.

Pristup Hrvatske tim tržištima sada je reguliran manje liberalnim bilateralnim trgovinskim sporazumima (SSP-i) koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA-e. Ovi ugovori se temelje na kvotama.

Metodologija EU-a u ovoj stvari se sastoji, u načelu, od čisto tehničkih, odnosno matematičkih prilagodbi kvota u okviru SSP-a (Privremenog sporazuma) kako bi se uzela u obzir, u ukupnom odnosu trgovine između EU i BiH, tradicionalna preferencijalna trgovina koja je postojala između BiH s Hrvatskom, u skladu s pravilima CEFTA-e.

Cilj je osigurati što manje moguće poremećaje u ustaljenim trgovinskim obrascima, premda je utvrđivanje novih kvota moguće u određenim slučajevima.

Naprimjer, ako je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski uvoz iz Hrvatske u skladu s pravilima CEFTA-e iznosio je 100 tona, nova, prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU (28 umjesto 27 država članica) iznosi 1.100 tona.

Ističu da se takve kvote dodjeljuju prema redoslijedu podnošenja zahtjeva, tako da u načelu bilo koja država članica EU-a, ne nužno Hrvatska, može uživati koristi novih kvota.

"Snažno naglašavamo da se ovakva prilagodba, odnosno adaptacija, radi u oba smjera, s obostranim povećanjem kvota i stoga tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu", ističu iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Kao primjer navode da ako je za određeni proizvod EU odobrila godišnju kvotu od 10.000 hl za bescarinski uvoz iz BiH u EU, a BiH je izvezla u prosjeku 20.000 hl u Hrvatsku, u okviru bescarinskog aranžmana prema pravilima CEFTA-e, nova, adaptirana kvota za bescarinski uvoz iz BiH u EU povećat će se na 30.000 hl.

Metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena je od strane svih država Zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH.

Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti