BiH čekaju loše ocjene: Još uvijek smo 10 godina daleko od članstva u EU

18.08.2014. 09:21 / Izvor: nap.ba
BiH čekaju loše ocjene: Još uvijek smo 10 godina daleko od članstva u EU

Evropski komesarijat za proširenje finalizira novi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU u kojem će naša zemlja ponovo dobiti loše ocjene, obzirom da u proteklih godinu dana nije ostvaren nikakav napredak u ključnim pitanjima

Evropski komesarijat za proširenje finalizira novi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU u kojem će naša zemlja ponovo dobiti loše ocjene, obzirom da u proteklih godinu dana nije ostvaren nikakav napredak u ključnim pitanjima.

Naime, godišnji izvještaji o napretku u Briselu se objavljuju na jesen, a obzirom da je u BiH izborna godina, većina posla oko izvještaja za ovu godinu je okončana. Čekaju se samo još generalne ocjene o izbornoj kampanji i izborima. Konačna objava izvještaja o BiH, u sklopu godišnje strategije proširenja EU, očekuje se početkom novembra, kao i prošle godine.

Međutim, BiH za razliku od svih ostalih država koje su u procesu približavanja Uniji nema šta očekivati osim kritika. Provođenje presude Sejdić-Finci, uspostava koordinacijskog mehanizma za EU, su za bh. političke lidere zasada nepremostiva prepreka.

Uvjeti za napredak nisu ispunjeni, a u ovoj godini pojavili su se i dodatni problemi, uključujući nesporazum oko primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na trgovinu sa Hrvatskom. Zbog toga je EU zaprijetila i sankcijama prema BiH. U mnogim drugim oblastima, ostvaren je nazadak, primjerice u primjeni propisa o borbi protiv pranja novca zbog čega je BiH zaprijećeno međunarodnim kaznenim mjerama. BiH se udaljava i od Evropske energetske zajednice, a svoju vanjsku politiku ne usklađuje sa Briselom.

Izvori iz Brisela za NAP upozoravaju da svaki loš izvještaj, uprkos željama Brisela da se Unija proširi na cijeli zapadni Balkan, odgađa datum ulaska naše države u Uniji i usporava proces prihvatanja evropskih standarda.

"Već sad je jasno da ni u najboljem scenariju BiH neće ući u EU do 2020. godine, a kako stvari stoje i 2024. godina, kao ciljna za ulazak BiH u EU, može biti preambiciozna. Tačno je da Brisel pokazuje želju da održi i produbi odnose sa BiH, zbog toga se proširuje i strukturali dijalog o pravosuđu i uvodi jača saradnja na ekonomskim reformama, ali BiH nema reformi koje bi deblokirale proces priključenja Uniji. To znači da uprkos jačoj saradnji i usklađivanju propisa vaša država nema stvarnih beneficija od približavanja Unije BiH, jer država ne ostvaruje napredak u svom statusu", kaže izvor Patrie iz Brisela.

Ovogodišnji izvještaj će biti ujedno i posljednji u ovom mandatu aktuelnog komesara za proširenje Štefana Filea, obzirom da se očekuje imenovanje nove Evropske komisije, koja je već najavila pauzu od pet godina za primanje novih članica.

No, to ne znači će proces približavanja zemalja biti obustavljen, ali znači da će kandidati i potencijalni kandidati morati uložiti daleko više truda od onoga što bh. vlasti posljednjih šest godina pokazuju. U suprotnom, ulazak u EU ostat će nedosanjani san, prenosi NAP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti