BiH ipak izbjegla sivu listu

19.09.2014. 11:42 / Izvor: eKapija.ba
BiH ipak izbjegla sivu listu

MONEYVAL na svojoj sjednici održanoj danas nije stavio BiH na sivu llstu na kojoj se nalaze zemalje koje ne ispunjavaju obveze iz oblasti spriječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti

Komitet eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti MONEYVAL na svojoj sjednici održanoj danas nije stavio BiH na sivu llstu na kojoj se nalaze zemlje koje ne ispunjavaju obveze iz oblasti spriječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, potvrdio je za eKapija.ba zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Ono što je sugerirano delegaciji BiH je da u što skorijem roku moraju biti urađene izmjene Kaznenog zakona BiH. 

Članovi delegacije BiH koji su prisustvovali plenumu MONEYVAL-a, u izlaganju koje su imali prije nekoliko dana, prezentirali su šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a. Do sada smo usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novaca i financiranja terorizma ispunili 90 posto preporuka MONEYVAL-a i FATF-a, a onih 10 posto koje nije ispunila odnose se na neusvajanje izmjena i dopuna Kaznenog zakona.

 Iz SIPA-e ističu da je Moneyval delegacija BiH prezentiranjem svojih aktivnosti i pojašnjenjem činjenica vezanih za funkcioniranje sustava za spriječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti u BiH ukazala na to da taj sustav nema suštinskih nedostataka u ranjivosti.

Na ovaj način delegacija je izdejstvovala donošenje odluke da se prema BiH ne primjeni korak četiri tj. upućivanje BiH u ICRG postupak koji podrazumijeva stavljanje BiH na 'sivu listu' FATF-a, kažu iz SIPA-e.

Dodaju da će o poduzimanju daljih koraka prema BiH biti odlučeno nakon redovite evaluacije koja je planirana u studenom/novembru ove godine.

Saznajemo također da na snazi ostaje javno priopćenje o neusklađenosti po pitanju spriječavanja pranja novca za BiH dok se ne ispune sve obveze tj.izmijeni Kazneni zakon.

Kako smo ranije pisali nakon objave javnog priopćenja samo neke zemlje su uvele pojačan nadzor transakcija sa BiH, ali da smo dospjeli na sivu listu financijske institucije iz inozemstva bi morale raditi raditi dubinsku kontrolu transakcija sa BiH što bi dovelo do velikog broja negativnih posljedica po ekonomiju,navode stručnjaci. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti