BiH na crnoj listi "Pošta Hong Konga"

24.04.2015. 08:42 / Izvor: Nezavisne novine
BiH na crnoj listi 'Pošta Hong Konga'

Najzanimljivije od svega je da i "Pošte Hong Konga" i "BH pošte" krivicu upiru u onu drugu, tvrdeći da s obustavom poštanskog saobraćaja nemaju nikakve veze, niti znaju razloge.

BiH se još od 31. marta nalazi na "crnoj listi" "Pošta Hong Konga", zbog čega građani BiH više ne mogu primati robu kojoj je ta azijska metropola ili polazna ili tranzitna tačka.

Najzanimljivije od svega je da i "Pošte Hong Konga" i "BH pošte", koje smo obje kontaktirali, krivicu upiru u onu drugu, tvrdeći da s obustavom poštanskog saobraćaja nemaju nikakve veze, niti znaju razloge. Ovo je posebno važno za naše građane s obzirom na to da je Hong Kong jedna od najčešćih lokacija odakle oni naručuju robu.

Osoblje "Pošta Hong Konga" nas je obavijestilo da u njihovom sistemu još od januara postoje "tehnički problemi" sa BiH, ali da oni nisu stavili nikakvu zabranu za isporuke u BiH. Precizirali su da prema BiH ne idu pošiljke teže od dva kilograma ili čija visina, dužina i širina ne prelazi 90 centimetara. Sve ostale pošiljke, kažu, i dalje idu uredno prema BiH.

"Problem je definitivno na bh. strani. Mi nemamo nikakvog razloga da zaustavljamo bilo čije pošiljke, posebno što je naš posao da pošiljke dopremimo do Međunarodnog aerodroma Hong Kong, odakle ih preuzima međunarodni saobraćaj do vaše zemlje", rekli su nam oni.

Dodali su da u njihovoj bazi podataka postoji obavještenje da postoje tehnički problemi za slanje pošiljki prema BiH i ništa više.

"Za prirodu tehničkih problema bi bilo najbolje da se obratite 'BH poštama'", rekli su nam oni.  U "BH poštama" su rekli da su se žalili Svjetskom poštanskom savezu (SPS), od kojeg traže informacije zašto je zaustavljen prijem paketskih pošiljki iz Hong Konga.

Na naše pitanje da prokomentarišu navode iz Hong Konga istakli su da nije ni moguće da BiH blokira slanje pošiljki iz treće zemlje.

"Ako postoji neki tehnički problemi, mi o tome ne znamo ništa. Od SPS-a očekujemo povratnu informaciju jer mi zaista ne znamo o čemu se radi", naveli su oni.

Real Le Blank iz SPS-a nam je rekao da oni nisu primili nikakvu informaciju o problemima sa poštanskim saobraćajem između Hong Konga i BiH.

Ratko Kovačević, portparol UIO-a, decidno odbacuje bilo kakve navode da UIO ima veze s obustavom pošiljki. Objasnio je da carinski organi normalno kroz uobičajenu proceduru carine pošiljke u skladu sa zakonom. Prema važećim propisima, rekao je da je vrijednost pošiljke koja se ne carini do 50 maraka, za jednu osobu unutar jedne sedmice. Sve preko toga, dodao je, podliježe carinama i porezu na dodatnu vrijednost.

Jedini problem, kako je spomenuo, dolazi od strane ilegalnih posrednika koji putem društvenih mreža ili domaćih sajtova za kupovinu i preprodaju robe iz Kine i drugih zemalja, da krajnjeg korisnika dovode u zabludu da ne mora platiti carinu i poreze.

"U zadnje vrijeme sve veći broj građana ostane neprijatno iznenađen kad dobije dopis od UIO da mora donijeti dokaz o plaćanju robe naručene preko interneta, kako bi se izvršilo carinjenje. Suština je u tome da su građani tu robu naručili na veb stranicama u BiH, a nisu sami naručivali tu robu direktno iz Kine, Amerike, EU i drugih zemalja", rekao je on.

Dodao je da je u prošloj godini UIO registrovala prijem 93.535 pošiljki, od kojih se oko 85 odsto odnosi na pošiljke koje su naručene internetom. "Ostatak pošiljki odnosi se na one koje su naši građani dobijali putem pošte od drugih fizičkih lica iz inostranstva", rekao je Kovačević.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, je rekao da su tim povodom uputili dopis Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Spomenuto ministarstvo i mi smo kontaktirali, ali su nam rekli da zbog zauzetosti ministra nisu mogli dostaviti odgovor.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti