Bijeljinska šećerana još čeka da Vlada RS-a izabere investitora

24.11.2014. 09:17 / Izvor: Federalna.ba
Bijeljinska šećerana još čeka da Vlada RS-a izabere investitora

Bijeljinska Šećerana još ne zna na čemu je. Nakon ogromnih problema u koje je zapao ovaj veliki kolektiv, stizalo je i mnogo obećanja za rješenje krize.

Bijeljinska Šećerana još ne zna na čemu je. Nakon ogromnih problema u koje je zapao ovaj veliki kolektiv, stizalo je i mnogo obećanja za rješenje krize. Danas, zaposleni u Šećerani strahuju šta će biti s proizvodnjom iduće godine. Bijeljinska šećerana još čeka da Vlada RS-a izabere investitora.

Rokovi za izbor investitora koji bi vratio život bijeljinskoj Šećerani ističu. Potencijalni investitor, koji bi vratio život ovom gigantu, još se čeka. Radi se o dvadesetak miliona maraka koji bi bili uloženi u revitalizaciju uređaja koje je "nagrizao" zub vremena i u modernizaciju elektronike i automatskog vođenja procesa, pojašnjava generalni direktor Šećerane Meho Fafulić. U Šećerani dodaju da se bilo koja investicija u nju vraća u potpunosti za tri do pet godina.

I dok jedina šećerana u BiH propada, naša zemlja godišnje uveze 100.000 tona šećera. "Sa 50-60.000 tona, koliko bismo mogli proizvesti, mogli bismo s brčanskom rafinerijom podmiriti bh. tržište", tvrdi Fafulić.

Fabrika šećera je, ističu u bijeljinskom preduzeću, gigant koji u lancu proizvodnje treba zaposliti preko 12.000 ljudi i koji bi postao pokretač i drugih fabrika koji se mogu osloniti na njenu proizvodnju, poput fabrike alkohola, konditorskih proizvoda itd.

Radnicima Šećerane fabrika na ime neisplaćenih plaća i doprinosa duguje pet miliona KM, pa ipak svakoga dana dolaze na posao da bi fabriku čuvali od propadanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti