BINOVA: Uspostava Centra za podršku inovacijama u Bosanskoj Krupi

23.04.2014. 08:23 / Izvor: eKapija.ba
BINOVA: Uspostava Centra za podršku inovacijama u Bosanskoj Krupi

Jučer je u Bihaću održana prezentacija projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA" kojeg finansira Evropska unija.

Danas je u Bihaću održana prezentacija projekta "Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA" kojeg finansira Evropska unija. Projekt će, u periodu od 01.01.2014. do 31.01.2016. godine implementirati Razvojna agencija USK sa partnerima: Vladom USK, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Preostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju svoje mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.220,00 EUR (1.224.779,86 KM), od čega 76% finansira EU kroz IPA 2011.

"Najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi (BSC – Business Support Center) koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu. Važno je napomenuti da će kreirani instrumenti podrške biti dostupni svim privrednim subjektima u USK."

Cilj projekta je da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK, poboljšanjem poslovnog okruženja i operativnog okvira za malo i srednje poduzetništvo kroz bolju infrastrukturu i kroz pružanje kvalitetnijih usluga. Specifični cilj projekta je unapređenje operativnog okvira za razvoj poduzetništva putem uspostave centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja i kreiranja mjera podrške malom i srednjem preduzetništvu u USK.

Projektne aktivnosti će utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje institucionalne podrške malom i srednjem poduzetništvu i jačanje konkurentnosti ekonomije USK. Projektne aktivnosti bi trebale za rezultat imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10% u period 2014.-2018. godine.

U sklopu ove prezentacije, predstavljeni su još neki slični projekti, odnosno primjeri dobre prakse, kako u našoj državi tako i u susjednoj Hrvatskoj, kao što su recimo „Prilika plus“, zatim Tehnološki park Intera iz Mostara i Tehnološki park Varaždin.

Predstavljena je i inovativna ideja Hasana Grošića i Envera Bakije iz Bosanske Krupe, inače učenika Tursko-bosanskog koledža, koji su na takmičenju "Infomatrix Asia & Pacific" u gradu Alma Ata u Kazahstanu osvojili zlatnu medalju i grand prix nagradu za najbolji projekt nazvan "Razvijanje uređaja pomoću kojeg računarom upravljamo očima".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti