Čubrilović razgovarao sa Kinezima o autoputu

17.04.2014. 08:18 / Izvor: Nezavisne novine
Čubrilović razgovarao sa Kinezima o autoputu

Razgovori o ovom projektu biće nastavljeni u prvoj polovini maja, kada se očekuje usaglašavanje načina konkurisanja za povoljna sredstva kod kineskih banaka.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, i Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS", razgovarali su jučer sa predstavnicima kineske kompanije "Sinohydro", koji su izrazili zainteresovanost za obezbjeđivanje sredstava i učešće u izgradnji autoputa od Banjaluke do Mliništa i dalje prema Splitu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, kinesku kompaniju predvodio je Lu Liushan, direktor "Sinohydro Corporation Limited" za Evroaziju, i Wu Weitao, direktor kancelarije za Evropu.

"Razgovori o ovom projektu biće nastavljeni u prvoj polovini maja, kada se očekuje usaglašavanje načina konkurisanja za povoljna sredstva kod kineskih banaka", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

U saopštenju se dalje navodi da predstavnici kineske kompanije uporedo vode razgovore i sa predstavnicima FBiH i Republike Hrvatske.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su ranije objavile da je kineska izvozno-uvozna EKSIM banka izrazila spremnost da finansira izgradnju autoputa Banjaluka - Mliništa te da se očekuje finansijska konstrukcija za prvu fazu izgradnje ovog autoputa.

Zbog složenosti cijelog projekta, nadležni u RS odlučili su da on bude podijeljen u dvije faze. Prva faza vrijedna oko 600 miliona evra, o kojoj se trenutno pregovara, podrazumijevala bi autoput dužine od 60 kilometara i to od Banjaluke, odnosono Glamočana do Mrkonjić Grada, odnosno spajanje sa putem AVNOJ-a.

Uslovi kredita EKSIM banke za projekte u jugoistočnoj Evropi su maksimalno dva odsto kamate i rok otplate 20 godina plus grejs period od tri do pet godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti