DevLogic kreirao software za FiLIP - pametni sat za nadziranje djece

04.12.2013. 16:11 / Izvor: eKapija.ba
DevLogic kreirao software za FiLIP - pametni sat za nadziranje djece
OTVORI GALERIJU

Smartwatch FiLIP pomaže roditeljima da veoma lako pozovu i prate kretanje svoje djece. Roditelji mogu programirati do pet brojeva u uređaj, koje djeca mogu pozvati pritiskom na jedno dugme.

Kada se Stenu Kirkbaku, vlasniku američke kompanije Filip Technologies, izgubio 3-godišnji sin Filip na pola sata, odmah je postao je inspiriran idejom za ' SmartWatch FiLIP': novi tip uređaja dizajniran da roditelji i njihova mala djeca budu u kontaktu. Nakon razgovora sa drugim roditeljima, bilo je jasno da postoji potreba za proizvodima koja će djeci dati slobodu koja im je potrebna da istražuju i otkrivaju, ali da i dalje ostanu u kontaktu sa svojim roditeljima.

Tako je nastao FiLIP -  pametni sat s integriranim funkcijama telefona namijenjen djeci od 6-10 godina koja se tek počinju samostalno kretati društvom. Razvojem ovog uređaja kompanija ranije poznata kao Evado Filip, razvila se u "Filip Technologies", čija je misija kreirati komunikacijske i lokacijske proizvode i usluge napravljene tako da porodice budu u kontaktu u današnjem modernom svijetu i čija se vrijednost na američkoj berzi sada mjeri već u stotinama miliona dolara.

Naime, funkcija koja se krije iza privlačnog raznobojnog dizajna i čvrstog materijala zbog kojeg se sat neće lako oštetiti u igri jest – nadziranje djeteta od strane roditelja putem iPhonea!

Ono što je najvažnije i najinteresantije u cijeloj priči jeste to da je kompletan razvoj software-a radila sarajevska firma DevLogic.  Naime, nakon što je Sten Kirkbak došao sa idejom u DevLogic, od ideje do danas prošlo je nešto više od dvije godine.

"DevLogic je vodio projekat od prvog dana, što znači da smo kreirali specifikaciju i funkcionalne zahtjeve. Također, odredili smo proizvođača hardware-a i aktivno učestvovali u donošenju svih odluka vezanih za ovaj proizvod", kaže za eKapija.ba Demir Selmanović, Development Manager u ovoj kompaniji.

Preko svoje mreže kontakata i procjene da se radi o dobroj firmi, DevLogic je za proizvođača hardware-a preporučio američku kompaniju Connected Development i tako spojili Stena i Stefana Lindvalla koji je direktor ConnectedDev-a.

"Već radimo na novoj verziji koja ima još više mogućnosti i u potpunosti održavamo data centar i software", dodaje Selmanović.

Dakle, smartwatch FiLIP pomaže roditeljima da veoma lako pozovu i prate kretanje svoje djece. Roditelji mogu programirati do pet brojeva u uređaj, koje djeca mogu pozvati pritiskom na jedno dugme.  Pomoću aplikacije za iOS i Android uređaje u svakom trenutku mogu vidjeti gdje im se dijete nalazi. Putem aplikacije roditelji mogu nazvati dijete i razgovarati s njim. FiLIP ima mogućnost pamćenja 5 telefonskih brojeva kao i primanja tekstualnih poruka. Još jedna od zgodnih mogućnosti je i određivanje sigurnih zona. Ako dijete napusti sigurnu zonu o tome stiže obavijest, kao i kada dijete stigne na odredište obilježeno kao sigurna zona, npr. škola.

FiLIP, također, ima ugrađenu 'Panic' tipku. Pritiskom tipke u trajanju tri sekunde uređaj šalje na pet memoriranih brojeva poruku s podacima o lokaciji i započinje snimanje zvukova iz djetetove okoline. Potom poziva pet memoriranih brojeva, ukoliko se niko ne javi poziva policiju.

Pored toga, sat ima i razne druge mogućnosti, a jedna od njih je opcija poput prisluškivanja okoline u kojoj se dijete nalazi, tj. prisluškivanja razgovora koje vodi sa neznancima, može nas alarmirati da je dijete u opasnosti koju samo ne prepoznaje.

Smartwatch FiLIP košta 199,99 dolara. Proizvodi se u četiri boje, vodootporan je, ima ugrađen WiFi, GPS, mogućnost obavljanja poziva i praćenja lokacija.

Trenutno se ekskluzivno prodaje samo u USA, a distributer je AT&T.

S.Bijedić

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti