Dogovoreno inicijalno rješenje za uvođenje benchmarking-a u BiH

30.01.2015. 08:15 / Izvor: eKapija.ba
Dogovoreno inicijalno rješenje za uvođenje benchmarking-a u BiH

Prema definiciji Međunarodnog udruženja voda (IWA) benchmarking podrazumijeva “alat za poboljšanje poslovanja vodovodnih/komunalnih preduzeća kroz sistematično istraživanje i usvajanje vodećih praksi”.

"Mogućnosti uspostave modela/sistema pokazatelja poslovanja vodovodnih preduzeća i određivanja referentnih tačaka (¨benchmarking¨) u Bosni i Hercegovini", tema je prve radionice koja je prošle sedmice održana u Banjoj Luci.

Prema definiciji Međunarodnog udruženja voda (IWA) benchmarking podrazumijeva “alat za poboljšanje poslovanja vodovodnih/komunalnih preduzeća kroz sistematično istraživanje i usvajanje vodećih praksi”.

Cilj radionice bio je razmotriti odabrane i razrađene opcije uspostave benchmarking-a u BiH i dogovoriti se o najboljim opcijama za uspostavu kratkoročnog i dugoročnog modela / sistema benchmarkinga u Bosni i Hercegovini.

Radionica je organizirana u okviru aktivnosti Dunavskog vodnog programa (DVP), a koji ima za cilj postizanje pametnih politika, snažnih javnih vodovodnih preduzeća i održivih usluga u 11 država u slivu rijeke Dunav. DVP implementira IAWD (Međunarodno udruženje vodovodnih preduzeća u slivu rijeke Dunav) i  Svjetska banka. Podršku radionici je pružio i GIZ Otvoreni Regionalni Fond (ORF MMS).

Radionici su prisustvovali predstavnici DVP-a, Svjetske banke, GIZ-a, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Udruženja poslodavaca komunalne privrede FBiH, Udruženja "Vodovodi RS“, te Udruženja "Aquasan mreža u BiH“ koje pruža podršku u provođenju ovog procesa  BiH.

Jedan od glavnih zaključaka prve radionice jest da je postignuta saglasnost učesnika sastanka o potrebi što skorijeg početka implementacije aktivnosti benchmarking-a, te da se uvođenje benchmarking-a u BiH u kratkoročnom periodu povjeri  "Aquasan mreži u BiH“ kao jednoj od analiziranih i predloženih opcija. Zajednički stav svih učesnika je da je u međuvremenu potrebno tražiti najoptimalnije rješenja za srednjoročnu, kao i dugoročnu uspostavu u benchmarking-a poslovanja javnih vodovodnih preduzeća u BiH.

Predstavnica MVTEO iznijela je stav Ministarstva o potrebi uspostave benchmarking-a na nivou cijele države, te je tim povodom pozvala na organizaciju sastanka i formiranje tzv. Radne grupe koja bi razmatrala i predlagala potrebne naredne korake. Predstavnici međunarodnih institucija koje podržavaju napore na uvođenju benchmarking-a u BiH su na kraju radionice iskazali svoje zadovoljstvo postignutim dogovorom i istakli da će i u narednom periodu proces uspostave benchmarking-a u BiH imati njihovu podršku, ako proces bude dobro napredovao, navodi se u saopćenju Aquasan mreže u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti