Đurić: Još jedna teška godina za privredu

28.03.2015. 08:47 / Izvor: SRNA
Đurić: Još jedna teška godina za privredu

Đurić je dodao da su u pojedinim sektorima zabilježeni rezultati vrijedni pažnje, ali da oni nisu dovoljni da bi se u cjelini bilo zadovoljno.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je da je prošla godina još jedna u nizu kriznih godina za privredu Srpske, posebno zbog katastrofalnih poplava koje su pričinile veliku štetu.

Đurić je dodao da su, uprkos tome, u pojedinim sektorima zabilježeni rezultati vrijedni pažnje, ali da oni nisu dovoljni da bi se u cjelini bilo zadovoljno.

"Problem nelikvidnosti, prezaduženosti, niske produktivnosti, tehnološke zastarjelosti i preopterećenosti raznim nametima učinili su domaću privredu nekonkurentnom", rekao je Đurić na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2014. godinu".

On je naveo da problem predstavlja i otvorenost domaćeg tržišta bez zaštite od najezde jeftine robe, niskog kvaliteta, a vrlo često i štetne po ljudsko zdravlje, sa slabom ili nikakvom kontrolom uvoza.

"Neefikasna, glomazna i skupa javna administracija, manjkavost nekih zakonskih rješenja, neadekvatno korištenje resursa, nedostatak kadrova, hiperprodukcija zvanja i nedostatak znanja, samo su neke od kočnica bržeg privrednog razvoja", konstatovao je Đurić.

On je podsjetio da je Privredna komora Republike Srpske dostavila Vladi Srpske prijedlog mjera koje se odnose na izmjene zakona radi rasterećenja privrede, te da su ovi prijedlozi našli mjesto u Ekonomskoj politici za ovu godinu.

Đurić je naglasio da reformski zakoni koji su predviđeni ovim dokumentom treba da rezultiraju radikalnim promjenama postojećeg stanja.

On je izrazio zabrinutost privrednika zbog najavljenog poskupljenja struje, jer će uz druga već realizovana poskupljenja znatno opteretiti privredu i umanjiti očekivane pozitivne efekte reforme.

Manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2014. godinu" prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Stevo Mirjanić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, te druge javne ličnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti