Džakula: UIO BIH uskladila svoje zakone s EU

29.01.2015. 08:02 / Izvor: Fena
Džakula: UIO BIH uskladila svoje zakone s EU

Jedan od projekata koji je pomogao UIO na tom putu je Twinning projekat “Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU”.

Direktor Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je danas da ta uprava nastoji da implementira standarde i procedure primjerene evropskoj praksi.

Jedan od projekata koji je pomogao UIO na tom putu je Twinning projekat “Dalje usklađivanje carina i oporezivanja sa praksama i zakonodavstvom EU”.

Džakula je podsjetio da je taj projekat pripremljen tako da unaprijedi cjelokupno zakonodavstvo i procedure u oblasti indirektnih poreza u BiH i uskladi ih s zakonima u Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama, te da osnaži institucionalne i administrativne kapacitete UNO BiH.

Projekat je vrijedan 2.000.000 eura, podsjetio je Džakula u izjavi novinarima u Banjoj Luci na svečanosti povodom završetka ovog dvogodišnjeg projekta.

On je podsjetio da je projekat uticao na skoro sve oblasti indirektnog oporezivanja, kao i implementaciju obaveza UIO BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i multilateralnih/bilateralnih sporazuma, što će dovesti do dalje harmonizacije s carinskim i poreskim sistemima EU.

Istakao je i da tokom implementacije ovog projekta pripremljen novi Zakon o carini i da je trenutno u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH radi konačnog usvajanja.

Taj zakonski akt je usklađen s evropskom legislativom, i omogućit će, kaže, mnogo jednostavniju proceduru carinjenja.

Po riječima Borisa Kastelica, stalnog predstavnik Twinning projekta u UIO, tokom realizacije ovog projekta je pripremljen i nacrt novog Zakona o PDV, koji je usklađen s relevantnom Direktivom EU o sistemu PDV u EU.

Prilikom pripremanja i usklađivanja Zakona predstavljena je i najnovija sudska praksa EU u oblasti PDV.

Između ostalog, pripremljene su i najvažnije napomene koje trebaju biti uključene u novi Pravilnik o primjeni Zakona o PDV.

Također, pripremljene su i sve zakonske odredbe i operativna uputstva za implementaciju statusa ovlaštenog privrednog subjekta (AEO) u BiH te održane obuke za carinske službenike UIO BiH na terenu.

Status AEO će privrednim subjektima iz BiH omogućiti da budu prepoznati kao pouzdani partneri u međunarodnom lancu nabavke i dodatno će pojednostaviti i ubrzati njihove carinske postupke.

I rukovodilac Twinning projekta iz Austrije Gerhard Ebinger istakao je da će sva usaglašavanja bh.zakona s evropskom legislativom u ovom projektu olakšati poslovanje i trgovanje s EU, ali i ostalim zemljama.

Inače, ovaj projekat je u UIO započeo u januaru 2013. godine i sastojao se od 11 komponenti u oblasti indirektnog oporezivanja.

Projekat je nastavak EU podrške daljnjem razvoju sektora indirektnih poreza i carina u usklađivanju zakonskih propisa u BiH iz oblasti carina, PDV-a i akciza s propisima i direktivama EU.

Evropska unija je finansirala projekat u iznosu od dva miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011), a provodila Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI), u okviru Saveznog ministarstva finansija Austrije, u saradnji sa Ministarstvom finansija Slovenije - Finansijska uprava Republike Slovenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti