Elvedin Grabovica: Blok 7 u vrtlogu predizborne kampanje

19.07.2014. 10:23 / Izvor: Oslobođenje
Elvedin Grabovica: Blok 7 u vrtlogu predizborne kampanje

Bio bih sretan, da smo postavili kamen temeljac, a još bih bio sretniji da smo mogli pustiti u pogon Blok 7 bez ovih predizbornih turbulencija i trikova. Jednostavno, ranije nije moglo.

Zastupnicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. srpnja 2014. godine, bit će prezentirane sve dosadašnje aktivnosti na izboru projektnog partnera, te, ujedno, zatražena suglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu za izgradnju Bloka 7 (450 MW) Termoelektrane Tuzla. U natječaju je sudjelovalo 12 kompanija, a nakon tri faze, konačnu ponudu dao je jedino kineski konzorcij Gezhouba Group Company(CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI). O Bloku 7 razgovarali smo s generalnim direktorom Elektroprivrede BiH, Elvedinom Grabovicom.

Tko će biti vlasnik novoizgrađenog objekta, tko će raspolagati proizvedenom energijom i koliki je iznos kredita kojim će se financirati gradnja te kakvi su uvjeti kreditiranja?

- U ponudi koju smo dobili jasno je navedeno da će Elektroprivreda BiH biti 100-postotni vlasnik objekta i potpuno će raspolagati električnom enegrijom, a financijer cijelog projekta će biti Exim Banka of China, koja kreditno podržava Gezhouba grupu. To su najpovoljnija sredstva koja trenutno možemo naći na tržištu, kamata je dva posto, što je generalno najpovoljnija kamata. Treba naglasiti da je za ovakve projekte, termoblokove, praktično nemoguće bilo gdje dobiti kredit osim kod komercijalnih banaka. Sve svjetske financijske institucije MMF, IFC, EBRD, KfW imaju striktnu zabranu financiranja gradnje termoelektrana zbog zagađenja. Ukupna vrijednost Bloka 7, prema ponudi koju smo dobili, iznosi 785 milijuna eura, 15 posto iznosa će osigurati EPBiH iz vlastitih sredstava, a 85 posto su kreditna sredstva Exim Bank.

Sljedećeg tjedna će pred parlamentarcima biti informacija o dosadašnjim aktivnostima i suglasnost za nastavak. Očekujete li da će vas Parlament FBiH podržati?

- Apsolutno očekujem, jer ovo je najveći poslijeratni projekt u zemlji. Nemamo puno izbora, imamo situaciju da postojeći blokovi izlaze iz upotrebe 2018. Mi smo apsolutno energetski neovisna zemlja, EPBiH je jedan od lidera u proizvodnji struje u regiji i jedan od rijetkih izvoznika. Ukoliko se ne krene u ovaj projekt, a može se reći da je ovo zadnji voz, EPBiH više neće biti izvoznik, nego će vrlo brzo postati uvoznik. Svi oni koji budu razmišljali da li podržati ili ne, trebaju znati da ne podržavaju samo novi projekt, oni ovdje dižu ruku za opstanak i ostanak na poslu najmanje 5.000 rudara, koji ovise od ovog projekta. Ako dođe do gašenja blokova, a ne budu izgrađeni novi, oni neće imati kome isporučivati ugljen.

Predizborna kampanja je već počela, hoće li se to odraziti na odlučivanje o Bloku 7 u Parlamentu FBiH?

- Kod njih su turbulencije konstanta, svašta se može očekivati. Nadam se da će biti svjesni da ovo nije stvar politikanstva nego odlučivanje o životima ljudi, o novim radnim mjestima i očuvanju postojećih. Mi ćemo biti tu da odgovorimo na sva pitanja, kompletan proces je napravljen prema zakonu, odlukama Vlade, a Parlament je jedna karika u nizu. Nadam se da neće biti kamen spoticanja.

Ukoliko Parlament podrži nastavak aktivnosti, kada će biti u funkciji Blok 7?

- Ovo je samo jedna od faza u procesu donošenja odluka za potpisivanje ugovora, nakon ovoga bismo potpisali tzv. IPC contract, nakon toga, krajem kolovoza Parlament bi trebao donijeti konačnu odluku, poslije koje bi bio potpisan ugovor. Do kraja godine predviđen je početak pripremnih radova, a prava gradnja iduće godine. Ipak, sve ovisi od pravnih pitanja i definiranja svih detalja, riječ je o 1,5 milijardi maraka i ne smijemo ići grlom u jagode, kad smo čekali 20 godina možemo se još malo strpiti, mjesec-dva.

Zar se ovo moralo raditi pred izbore i hoće li SDP koristiti priču oko Bloka 7 u predizbornoj kampanji?

- Bio bih sretan, kao SDP-ov direktor, da smo postavili kamen temeljac, a još bih bio sretniji da smo mogli pustiti u pogon Blok 7 bez ovih predizbornih turbulencija i trikova. Jednostavno, ranije nije moglo. A ni meni se tajming ne sviđa zbog mogućeg opstruiranja i politikanstva. A da li će se koristiti u predizborne svrhe...mislim da ipak trebamo razmišljati da se ovo pokrene, a o kampanji neka se brine onaj tko je za nju zadužen. Više nije do mene, svijetla obraza i pred Bogom i pred vlastitom djecom mogu reći da smo sve učinili i dali sve od sebe da ovo uspije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti