Ensad Karić, direktor Autocesta FBiH: Do 2020. godine dobit ćemo Koridor Vc

27.08.2014. 11:37 / Izvor: eKapija.ba
Ensad Karić, direktor Autocesta FBiH: Do 2020. godine dobit ćemo Koridor Vc
OTVORI GALERIJU

Do 2020. godine biće završen Koridor Vc, optimistično je u razgovoru za eKapija.ba najavio Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Istakao je kako će u 102 km biti utrošeno 800 miliona eura.

Do 2020. godine biće završen Koridor Vc, optimistično je u razgovoru za eKapija.ba najavio Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Istakao je kako će u izgradnju 102 km autoputa biti utrošeno 800 miliona eura. Ova cifra daleko je od zemalja regije, međutim ono što je evidentno jeste da pokazatelji govore da je izgradnjom autoceste od Sarajeva do Zenice broj saobraćajnih nezgoda sveden na minimum, čime su spašeni mnogi ljudski životi.

JP Autoceste bilježe uspjehe na terenu. Otvoren je tunel 1. mart i šest kilometara autoputa na dionici Zenica jug-Lašva. Koliko ste zadovoljni urađenim?

- Izuzetno sam zadovoljan. Na izgradnji tunela i autoceste učestvovalo je oko 600 radnika. Ovo je jedan veliki projekat. Imali smo dosta problema. Kompanija koja je radila na realizaciji projekta je bankrotirala, međutim na kraju je sve ispala jedna dobra priča. Naše kompanije su završile ovaj projekat i stekle neophodne reference i sad su među rijetkim kompanijama koje imaju ovakvu vrstu referenci u jugoistočnoj Evropi.

Kada kažemo 102 kilometra nije puno, ali kada govorimo o investicijama, onda je to zaista puno. Koliko je do sada investirano?

- Za 102 km koja ćemo imati do kraja godine planirano je 800 miliona eura. Još uvijek smo daleko od zemalja u regiji, iako često prave poređenja sa Hrvatskom koja je u izgradnju autocesta uložila 10 milijardi eura.

Da li ste zadovoljni dinamikom radova, s obzirom da je na račun JP Autoceste bilo raznih pritužbi?

- Mi smo u tri godine uspjeli napraviti duplo više kilometara, u odnosu na proteklih 12 godina. Investirali smo četiri puta više u odnosu na proteklih 12 godina i to su  pokazatelji koji dovoljno govore.

Šta je sa izgradnjom ostalih dionica? Kada će biti završena dionica od Međugorja do granice sa Hrvatskom, od Vlakova do Tarčina... Kada kreće izgradnja dionice Zenica jug – Zenica sjever?

- Zvirovići-Kravice, odnosno dionica Međugorje granica Hrvatske već je završena i biće u funkciji za 20 dana, kada će biti i svečano otvaranje. Što se tiče dionice od Vlakova do Tarčina, odnosno od Sarajeva prema zapadu do kraja septembra će biti građevinski kompletna, nakon čega slijedi puštanje u promet novih 20 km autoputa na ovoj dionici. Naredni mjesec počinju radovi i na dionici Zenica jug – Zenica sjever. Do kraja godine planiramo početi sa gradnjom na dionici od Počitelja do Međugorja što je dodatnih 11 km autoputa. Završit ćemo ono što smo obećali. Prvih 102 km će biti pušteno u promet do kraja godine.

Šta je sa dionicom Žepče - Doboj?

- JP Autoceste zajedno sa Vladom FBiH priprema tender za izbor koncesionara na dionici Žepče-Doboj. Mi radimo na pripremi 60 km autoputa, za 20 km su osigurana sredstva i to je ono što Federacija može sebi da priušti godišnje, dakle od 20 do 30 km novog autoputa.

Da li smo dobili najbolje i najsigurnije puteve?

- Sigurno je da jesmo. To dokazuju i pokazatelji, tako da su na dionici od Sarajeva do Zenice saobraćajne nezgode vrlo rijetke. Mnogi životi su spašeni upravo zbog korištenja autoceste.

Usvojeno je Idejno rješenje trase autoceste na Koridoru Vc od Konjica do Mostara koji prolazi dolinom Bijele i dalje kroz planinu Prenj. Ovo je dobilo pozitivne kritike. Možete li nam nešto više reći?

- Mi smo od Vlade FBiH dobili zadatak da ispitamo da li se u tom pravcu može dobiti spoj Konjica sa Mostarom. Mi ćemo napraviti Studiju koja će to pokazati i koju ćemo prezentirati Vladi FBiH, a na Parlamentu je da donese odluku. Ono što pokazuju pleniminarni podaci, jeste da bio ovo mogla biti puno jeftinija dionica.

Kada ćemo biti povezani autoputevima?

- Ako nastavimo sa ovom dinamikom i sa ovim timom ljudi koji radi zajedno tri protekle godine na izgradnji autoputeva i koji vraća povjerenje kod ljudi, siguran sam da možemo uraditi Koridor Vc do 2020. godine i razmišljati sa spojem Tuzle i Krajine.

Razgovarala: E. Kokor

Foto: eKapija.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti